EU-kommissær for energi Kadri Simson legger ikke skjul på at hun synes det går for sakte med å innføre energidirektiver i EØS-avtalen.

I mars ga hun Norge og de andre EØS-landene Island og Liechtenstein frist til 13. august med å innarbeide Fornybardirektivet fra 2018, kalt RED II, skriver Nationen.

Denne fristen ble ikke overholdt av Norge, og Simson truet med konsekvenser.

Det gjør hun fortsatt, men hun vil foreløpig ikke komme med noen ny frist.

– Ingen ny deadline fra min side, men EØS-landene vet selv hva konsekvensene er om de ikke følger opp sine forpliktelser i EØS, sier Simson.

RED II er en del av EUs rene energipakke, som ble vedtatt i EU i 2018 og 2019. Det er tre andre direktiver og fire forordninger i den pakken.

Simson formulerte seg forsiktig, men kilder i Kommisjonen bekrefter overfor Energi og Klima at under de forsiktige formuleringene bobler det en irritasjon.

Det er en betydelig irritasjon i EU over det som kalles etterslepet av EØS-lover. Det er omkring 400 i kø som venter på å bli innlemmet. EØS-avtalen slår fast at disse skal innføres mest mulig parallelt. En rekke energidirektiver er mer enn fem-seks år forsinket.

– Det har vært god tid til å diskutere dette, bemerket Simson.

Kommissæren understreket at hun har en god dialog med energiminister Terje Aasland og at hun noterte at det går for sakte fremover med å innføre direktivene, men at det er bevegelse.

Disse direktivene er ifølge Simson viktige for at det skal være like vilkår i EU og i Norge innenfor EUs indre marked, som Norge, Island og Liechtenstein er en del av gjennom EØS.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.