Forrige uke ble det kjent at Stavangers ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) går av på dagen på grunn av misbruk av partimidler til privat forbruk under valgkampen i fjor. Noen av pengene hun misbrukte ble brukt på «jentetur til Oslo».

– Jeg ser jeg har gjort en feil, sa hun til Stavanger Aftenblad.

– Jeg kommer til å trekke meg nå, ja.

Ordføreren i Stavanger går av etter misbruk av partimidler

Det er ikke uvanlig at slike politiske skandaler vokser i størrelse etter at journalister fokuserer på saken, og går dypere inn i materien.

Stavanger Aftenblad har naturlig nok fulgt opp saken, og de har avdekket at Stavanger Høyre i juni bestilte en uavhengig juridisk vurdering av Hegdals pengebruk.

Hegdal har beklaget for bruk av 3479 kroner datert 21. april 2023.

Utlegget gjaldt en flyreise til Oslo på delvis privat og delvis arbeidsrelatert grunnlag.

I sin forklaring til Aftenbladet sier hun at hun skulle besøke Nasjonalmuseet og Sørenga i hovedstaden, men at hun var for dårlig til å dokumentere hvorfor det var relevant for hennes jobb som gruppeleder og ordførerkandidat.

Blant annet ble reisen også begrunnet med et møte i Høyres storbynettverk. Men dette møtet ble gjennomført digitalt, så det var ingen grunn for Hegdal å reise til Oslo av den grunn.

Hennes innleide kommunikasjonsrådgiver, tidligere FrP-politiker Trond Birkedal, videresender et svar til Aftenbladet fra Hegdal.

– Jeg er nestleder i storbynettverket, og dagen ble planlagt og satt av som en arbeidsdag i Oslo. Dette ga mulighet til både å treffe partikollegaer i Oslo og ha flere befaringer for viktige valgkampsaker.

Under Høyres interne gjennomgang av turen, sto det i Hegdals kalender oppført «Jentetur Oslo» denne helgen.

I rapporten kommer det fram at det manglet opplysninger rundt reisens formål, og at det opprinnelig sto «Jentetur» i Hegdals kalender denne helgen.

Dette skal Hegdal senere ha slettet fra kalenderen, noe hun ikke forklarer på en særlig god måte.

– Som ordfører er det mange som har behov for tilgang til min kalender. Dette er annerledes enn da jeg var gruppeleder, da kun politisk rådgiver og valgkampleder hadde tilgang, sier Hegdal til Aftenbladet.

– På anbefaling er det nå kun avtaler som ordfører som ligger åpent i kalenderen, og det som er privat, er atskilt.

For mange vanlige nordmenn virker det nok merkelig at man ikke er i stand til å skille privatlivet fra jobb, men for alt for mange politikere virker dette som særdeles vanskelig.

Det stilles også spørsmål rundt om det kan kalles «befaring» når Hegdal i ensomhet besøkte Nasjonalmuseet, noe Hegdal mente var relevant for politisk arbeid knyttet til for eksempel nytt museum i Stavanger og områdeplan på Østre Havn.

Hun la også ut et innlegg på Facebook samme helg, hvor hun hyllet sin sønn Fredrik Knutsen Hegdal, som løp Sentrumsløpet denne lørdagen.

«Liv og røre i hovedstaden i dag, i nydelig vær.»

«Fredrik deltar i Sentrumsløpet og mamsen er heiagjeng!!».

Hegdal har tilbakebetalt kostnadene.

Men da hun dro til Oslo for å besøke emenslandsbyen Carpe Diem i Bærum 28.–29. januar, også dette knyttet til en helg, så var planen å gjennomføre besøket mandag. Hegdal ble da syk, og reiste hjem på søndag. Disse pengene er ikke krevd tilbakebetalt. Hegdal hevdet å ha besøkt demenslandsbyen på lørdagen.

Under gjennomgangen av utlegget oppsto det usikkerhet om Hegdal faktisk kunne dokumentere å ha vært der.

Senere, samme lørdag, legger Torbjørn Hegdal, ordførerens ektemann, ut flere bilder på Facebook.

Der skriver han:

«Kjekk feiring av gode venner, uti marka».

Bildet er geotagget på Kleivstua i Sundvollen i Buskerud.

På bildet ser vi ekteparet Hegdal pyntet til bursdagsfest samme dag Hegdal var på jobb i demenslandsbyen.

Det begynner å bli nokså mange skandaler knyttet til folkevalgte nå. Slike saker styrker ikke akkurat tilliten til politikere som egentlig har som oppgave å representere befolkningen.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.