Risikoen for avindustrialisering av Tyskland er så voldsom at rundt 20 prosent av den industrielle verdiskapingen i landet er truet, advarer en ny rapport fra det tyske industriforbundet BDI som er omtalt i Der Spiegel.
Studien er bestilt av Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), som har mer enn 100.000 medlemsbedrifter med til sammen ca. 8 millioner ansatte. Den er utarbeidet av Institut der deutschen Wirtschaft (IW), det tyske økonomiske instituttet i Köln.
IW peker på velkjente strukturelle årsaker til de dystre utsiktene:
Ifølge rapporten er langsiktig høye energipriser, mangel på arbeidskraft, for mye byråkrati, manglende investeringer og høye skatter en byrde for Tyskland i en internasjonal sammenligning.
Resultatet er at mange tyske bedrifter heller flagger ut. Nå er tiden i ferd med å renne ut, advarer BDI-president Siegfried Russwurm.
«Risikoen for avindustrialisering på grunn av den stille migrasjonen og oppgivelsen av mange små og mellomstore bedrifter øker stadig, og i noen tilfeller har den allerede inntruffet.»
Russwurm mener at det behøves kolossale investeringer for å bøte på situasjonen. BDI hevder at det må investeres 1400 milliarder euro innen 2030 for å holde landet konkurransedyktig, og mener at privat sektor bør bidra med to tredjedeler og staten en tredjedel.
«For å gjøre stedet internasjonalt konkurransedyktig og oppnå den grønne og digitale transformasjonen må politikerne legge om den industripolitiske agendaen.» I bunn og grunn må den handle om økologisk fremgang, økonomisk konkurranseevne og teknologisk åpenhet.
Utspillet lyder som et ekko av Mario Draghis nye rapport om konkurranseevnen til EU, der det anbefales årlige investeringer på 750–800 milliarder euro, blant annet til «avkarbonisering».
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!