Det Jødiske Samfund i Danmark er «sjokkert og forferdet» over saken der en 21 år gammel mann tirsdag ble siktet for terror for å ha satt fyr på ei jødisk kvinnes hjem. Dette melder DR.

Ifølge politiet ble angrepet utført sammen med ukjente medsammensvorne.

«Vi er selvfølgelig sjokkerte og forferdet over denne typen antisemittisk terror, som vi er helt sikre på at et overveldende flertall av danskene tar sterk avstand fra», uttaler Henri Goldstein, leder i Det Jødiske Samfund, i en pressemelding. «Dette er et terrorangrep mot en dansk familie av jødisk avstamning», sier han.

«Vi ønsker ikke at konflikter utenfra skal importeres til Danmark, og i hvert fall ikke til folks private hjem», uttaler Goldstein.

Det har vært økte trusler mot jøder i flere land etter Israels krig mot Hamas i Gaza.

Ifølge menigheten har den rammede familien det «etter omstendighetene godt». Offeret skal være enken etter en meget aktiv mann i det jødiske miljøet.

Angrepet på det private hjemmet i København skjedde tidlig om morgenen 29. mai, da det ble satt fyr på noen polstrede balkongmøbler. Brannen ble oppdaget før den spredte seg i alvorlig grad.

Dansk TV 2 melder at den 21 år gamle mannen ble pågrepet i Finland og seinere utlevert til Danmark.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har den siktede tilknytning til gjengmiljøet, nærmere bestemt den forbudte kriminelle banden Loyal To Familia (LTF).

Analytiker: Danske pågripelser tyder på at terrorplanene var langt på vei

Forbudt innvandrergjeng går etter fengselsansatte

«Det er alvorlig hvis en person i Danmark blir et terrormål på grunn av sin jødiske bakgrunn. Det er også bekymringsfullt at vi igjen ser koblinger til LTF i terrorsaker. Etterforskningen pågår, og det er for tidlig å vurdere om dette er et isolert tilfelle eller en bredere utvikling i terrortrusselen»». Dette sa PET-sjef Finn Borch Andersen i en pressemelding tirsdag 10. september.

Forhøret ble holdt bak lukkede dører. Det er også nedlagt navneforbud i saken, slik at verken den siktede eller offeret kan identifiseres.

Avisen Berlingske skriver at mannen var kledd i svart fra topp til tå da han trådte inn foran dommeren i Københavns Byret. Han satt rolig bak sitt svarte skjegg mens spesialanklager Anders Larsson leste opp en «meget alvorlig» tiltale. Han er siktet etter den alvorligste terrorparagrafen. 21-åringen nekter straffskyld.

Politiet og etterretningstjenesten må mene at de har relativt solide bevis mot den siktede. Dette kommenterer Frank Jensen, tidligere operativ sjef i Politiets Efterretningstjeneste.

Det er fortsatt uklart hvilken rolle gjengen Loyal To Familia har spilt i saken.

En mulighet kan være at personer med tilknytning til gjengmiljøet tilbyr sine kriminelle ferdigheter til betalende kunder. Det sier Michael Hamann, leder for Center for Terroranalyse hos PET, til DR.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.