Britiske kilder sier at den amerikanske holdningen til bruk av langtrekkende Storm Shadow-missiler er i ferd med å endre seg.

Storbritannia tror at USA kan tillate Ukraina å bruke langtrekkende kryssermissiler mot mål i Russland i løpet av få uker.

Antony Blinken, USAs utenriksminister, og David Lammy, britenes utenriksminister, reiser til Kiev på onsdag for samtaler om bruk av våpen, inkludert britiskproduserte Storm Shadow-missiler, i det som vil utgjøre et avgjørende øyeblikk i krigen mellom Russland og Ukraina, skriver The Times.

USA har hittil vært skeptisk til å gi Ukraina tillatelse til å bruke langdistanseraketter i Russland, fordi de frykter en eskalering som kan ende i at atomvåpen blir tatt i bruk.

Men Labour-regjeringen tror imidlertid at USAs holdning kan komme til å endre seg før verdens ledere samles i FN i New York senere denne måneden.

En kilde i Whitehall antydet at deler av den amerikanske administrasjonen hadde endret syn, men at de ennå ikke hadde overbevist president Biden og andre.

Sjefen for CIA, Bill Burns, antydet under et besøk i London på lørdag at den amerikanske holdningen kan være i ferd med å endre seg.

Blinken, Lammy og president Zelensky skal diskutere saken på et møte i Kiev onsdag. President Biden og britenes upopulære statsminister Keir Starmer vil sannsynligvis også diskutere saken når de møtes i Washington på fredag.

Lammy er dog ikke særlig interessert i å støtte et annet land som har blitt angrepet, altså Israel.

Labours våpenforbud mot Israel er et skammelig svik mot en heroisk alliert

Både Storbritannia og Frankrike ser ut til å støtte bruken av langdistanseraketter i Russland. Men Kiev venter på tillatelse fra USA, som enn så lenge har vært mer tilbakeholdne.

Storbritannia har forsynt Ukraina med Storm Shadow-missiler, som har en rekkevidde på ca. 155 miles, tre ganger så lang rekkevidde som de missilene Ukraina har brukt til nå, men Ukraina kan ikke bruke dem til å skyte mot viktige mål inne i Russland.

USA har forsynt Ukraina med den mest langtrekkende versjonen av ATACMS, et ballistisk missil med en rekkevidde på over 300 kilometer, men har begrenset Kievs bruk av disse missilene.

Nå endres holdningen etter at det ble kjent at russerne hadde mottatt 200 ballistiske missiler fra Iran. Dette gjør det mulig for Moskva å ramme mål lenger inne på ukrainsk territorium, til tross for advarsler fra Vesten om å gå videre med et slikt trekk.

Det er også en frykt for at slike våpen kan brukes mot mål i Europa.

På en pressekonferanse i London tirsdag kalte Blinken det iranske utspillet en «dramatisk eskalering» som ville bli møtt med nye britiske, amerikanske og europeiske sanksjoner mot Teheran, inkludert et forbud mot Iran Airs passasjerflyvninger fra britisk luftrom.

På spørsmål om Ukrainas bruk av langtrekkende våpen sa Blinken at han ville sørge for at Ukraina var i stand til å være så «effektiv som mulig i å avverge russisk aggresjon».

Biden-regimet har tidligere åpnet pengeflommen inn til Iran, noe mange mener er en av hovedårsakene til den pågående krigen på Gazastripen, som utføres av iranske proxy-krigere. Det samme gjelder lammelsen av internasjonal skipsfart fororsaket av de iranske lakeiene i Houthi-militsen i Jemen.

Leveransen av iranske kortdistanseraketter vil frigjøre Russlands arsenal til bruk langt utenfor frontlinjen, sa Blinken, og la til at Russland til gjengjeld delte atomteknologi med Iran.

–Denne utviklingen og det økende samarbeidet mellom Russland og Iran truer europeisk sikkerhet og viser hvordan Irans destabiliserende innflytelse strekker seg langt utover Midtøsten, sa Blinken.

Iran med atomvåpen er en gedigen og eksistensiell trussel for Israel, som er et knøttlite demokrati omsvermet av islamske diktaturstater.

Britenes forsvarsminister John Healey sa tirsdag  at Russland mister 1100 soldater om dagen på slagmarken – dobbelt så mange som på samme tid i fjor – men at hundretusener av soldater forbereder seg på å kjempe.

Den luksusen når det gjelder tilgangen til nye soldater har ikke Ukraina etter over to og et halvt års krig.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.