– Jeg ble rasende. Jeg trodde det var en spøk, sier Karin Svärd, som er en av brukerne av Prinsdal seniorsenter i Bydel Søndre Nordstrand.
Bakgrunnen er en planlagt hyggelig kveld 5. september, hvor seniorsenteret skulle kose seg med ost, kjeks og vin for de som ønsket det. Kommunen hadde gitt tillatelse til servering av vin, og 25 pensjonister var påmeldt.
Men bydelen drepte gleden, kan vi lese i Nettavisen.
Seniorsenteret får ikke tillatelse til servering av alkohol på verken dette, senterets tradisjonelle julemiddag eller noen av de fremtidige arrangementene som skal være der likevel. Grunnen: alkoholservering kan utestenge flere grupper i samfunnet.
Bydelsdirektør Odd Rune Andersen bekrefter avgjørelsen.
– Tidligere søknader fra andre tjenester er avslått, da vi ønsker at våre tjenester og møteplasser skal være rusfrie. Her gjelder et likhetsprinsipp, i tillegg til folkehelseperspektivet og næringspolitiske hensyn, forteller han.
Men mistanken er åpenbar. Søndre Nordstrand er en bydel med stor andel med innvandrerbakgrunn. Nordstrands Blad har blitt tipset kilder hevder dette er grunnen til at de nektes vin til osten.
Andersen svarer ikke på dette spørsmålet, men kommer med mer tåkeprat.
– Vi ser at alkoholservering kan være ekskluderende for flere grupper i samfunnet. Særlig i en bydel som vår, er det naturlig at bydelen har et bevisst forhold til inkludering og mangfold. Derfor har bydelen vedtatt ny policy på alkoholservering i bydelens tjenester og møteplasser.
Nok en gang betyr inkludering i praksis ekskludering av en stor del av befolkningen. Vi vet at skoleelever mobbes hvis de har svineprodukter på matpakka. Men innvandrere tvinges jo ikke til hverken å stappe i seg svinekjøtt eller drikke alkohol.
Det er dog mange nordmenn som ikke er villige til å endre egne vaner for å «inkludere» migranter. Dessuten er det mye som tyder på at klagene faktisk ikke kommer fra de såkalt sårbare.
Nordstrands Blad har spurt bydelen om de har mottatt klager fra brukere eller andre i bydelen på at det serveres alkohol på seniorsenterets tilstelninger, dette svarer bydelsdirektøren at de ikke har mottatt.
– Bydelen har på eget initiativ vurdert at dette kan være problematisk, og besluttet at vi ikke serverer alkohol i vår regi.
Svärd sier at brukerne ved senteret mister muligheten til hyggelig samvær, og kan ikke forstå hvorfor bydelen vil nekte godt voksne mennesker å ta et glass vin til maten på egen regning, hvis de ønsker det. Det er tross alt ikke en fyllefest det er snakk om.
– Det er jo hæla i taket, men ikke på grunn av alkoholen, humrer Svärd.
Veslemøy Johansen, som ikke drikker alkohol selv, er enig. Hun synes det er hyggelig at andre kan få et glass vin om de ønsker. Hun representerer de egentlige virkelige inkluderende personene i denne historien.
– Folk er jo over 60 år her, dette er ikke noen barnehage, sier Johansen.
Slik ønsker bydelen at våre eldre skal kose seg: Med ost og vann.