Donald Trump lover å gjøre det for dyrt å gå bort fra dollaren i internasjonal handel:

– Den som forlater dollaren kommer ikke til å gjøre forretninger med USA. Vi kommer til å legge 100 prosent toll på dine varer, sa han på et valgmøte i delstaten Wisconsin.

Bekjemper de-dollarisering

Trump har lenge ført samtaler med sine økonomiske rådgivere om hvordan land som aktivt søker seg bort fra dollaren i bilateral handel, kan straffes. Blant tiltakene som er vurdert er eksportkontroll, anklager om valutamanipulasjon og toll.

Forslaget er en del av Trumps strategi for å motvirke de-dollarisering av internasjonal handel. 

Trump har hevdet at dollaren har vært «under beleiring» i åtte år. Kina, India, Brasil, Russland og Syd-Afrika diskuterte forrige år de-dollarisering på et toppmøte. 

Kinesisk investor-skepsis

– Å straffe land som går bort fra den amerikanske dollaren med 100 prosent toll, vil være en «tap-tap-situasjon» for både USA og Kina. Den amerikanske dollaren er et slags privilegium amerikansk økonomi har nytt godt av. Det er en slags likviditetsskatt på resten av verden, så jeg er ikke overrasket over å se denne typen trusler. Hvis man innfører 100 prosent toll på kinesiske varer kan man bare forestille seg hvordan det kommer til å påvirke den amerikanske inflasjonen, kommenterte sjeføkonom Hao Hong i det kinesiske investeringsfondet GROW Investment Group.

Langsomt avtagende

Dollarens dominans er langsomt avtagende – fra mer enn 70 prosent i 1999 til 59 prosent av offisielle valutareserver i begynnelsen av 2024. Euroen hadde en andel på nesten 20 prosent, forteller IMF.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag!

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.