Etter to batteribranner i samme lager i år krever selskapet som eier eiendommen økt sikkerhet. «Bransjen må begynne å ta dette på alvor», sier administrerende direktør Thomas Karlström i IQR Solutions til SVT.

En eksplosjonsartet brann i et batterilager herjet i Trollhättan det vestlige Sverige i begynnelsen av september. Årsaken: feilsortering. Det sa Karlström da SVT møtte ham noen dager etter at brannen var slukket.

«Det har en negativ innvirkning på innbyggerne i Trollhättan, og vi må forhindre det», sier Kristina Hedman, sikkerhetssjef i Trollhättan kommune.

Thomas Carlström hilser kommunens initiativ velkommen, men kan ikke se at selskapet har sviktet i sine rutiner.

«Vi opererer i et område med tung industri og har fulgt gjeldende lovgivning. Det som har skjedd, er en ulykke, og vi kan ikke noe for det», uttaler han.

I lokalene der brannen startet, ble det lagret 3000 tønner med brukte batterier. Det er fortsatt uklart hva som startet brannen, og politiet har innledet en forundersøkelse om uaktsomhet.

Uslukkelig brann i bil­batteri på gjenvinnings­stasjon i Sverige

Malmö: Kraftig brann startet trolig i batteri

Når et litiumbatteri er utslitt, er det flere trinn etter at forbrukeren har lagt det i containeren på gjenvinningsstasjonen. Og risikoen for brann er høy. For høye temperaturer eller et hardt støt kan utløse en kjemisk reaksjon som i verste fall resulterer i en varmeeksplosjon.

Ifølge Karlström var det ikke nok vermikulitt, et stoff som plasseres rundt batteriene for å forhindre brann. Nå etterlyser han større sporbarhet, slik at feilen kan spores tilbake til det manglende leddet.

«Vi har gjort stikkprøver og sendt tilbake de fatene som vi har funnet ut var feilsortert, hva mer kan vi gjøre?»

El-Kretsen er et selskap eid av 19 bransjeforeninger som har det overordnede ansvaret for gjenvinning av batterier i Sverige. Ifølge administrerende direktør Fredrik Benson er det vanskelig å håndtere litiumbatterier uten risiko.

«Kontrollerte branner forekommer i alle ledd av prosessene våre. Det er en risiko vi må leve med, men det viktigste er å sørge for at de ikke sprer seg så mye som i Trollhättan», sier han til SVT.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.