Høyre-topper tar til orde for å opprette et gjenoppbyggingsfond som skal sikre Ukraina støtte til å bygge opp landet etter at krigen er over.

Stortingspolitikerne Ine Eriksen Søreide, Peter Frølich og Nikolai Astrup foreslår at Norge leder opprettelsen et nytt internasjonalt gjenreisningsfond for Ukraina, melder Nettavisen.

– Det vi har lyst til å gjøre, er å signalisere at Norge bør ta initiativ til å lage et gjenoppbyggingsfond den dagen krigen er over. Vi vil invitere andre land til å bli med, for dette er ikke noe bare Norge kan gjøre, flere må bidra. Men vi mener Norge bør ta lederskap for det, sier Søreide.

Frølich har besøkt Ukraina 11 ganger, og mener at Russland bevisst har gått etter skoler og universiteter samme uke som det er skolestart for ukrainerne. Russerne har som mål å drepe så mange sivile som mulig, mener Frølich.

– Vi har sett at russerne har tatt sin strategiske bombekampanje til et helt nytt nivå denne uken. De går helt systematisk inn for å ta viktig infrastruktur. Det viser at de vil utslette hele sivilsamfunnet og institusjonene som holder et samfunn oppe.

Søreide understreker at Norge skal fortsette å støtte Ukraina militært. Hun ser ut til å være enig med NATO-sjef Jens Stoltenberg, som tidligere har sagt at «våpen skaper fred».

Uansett hva man mener om saken, er det ingen tvil om at ødeleggelsene i Ukraina ikke hadde vært like enorme uten den stadige tilførselen av vestlige våpen, som forlenger krigen, øker antall døde soldater og sivile, og raserer deler av infrastrukturen.

Dette betyr selvsagt ikke at man kan støtte våpenleveranser til Ukraina, som tross alt ble angrepet. Mange nordmenn er urokkelige i sin støtte, og enkelte mener at NATO burde gripe inn med egne soldater. Men man kan ikke ignorere konsekvensene.

Stortinget har allerede vedtatt å gi 75 milliarder kroner til Ukraina over fem år gjennom Nansen-programmet, støtte som både er militær og sivil.

– Nansen-programmet handler om å vinne krigen. Dette fondet handler om å vinne freden, forklarer Nikolai Astrup.

Det høres fint ut, men for å vinne freden må det først bli slutt på krigen. Her virker Ukraina urokkelige, og stiller krav som Russland aldri vil godta, som f.eks. at Ukraina skal ta tilbake Krim-halvøya.

– Vi har et ganske stort oljefond som vokser, hvorfor kan vi ikke ta penger derfra den dagen krigen er over?

– Vi gjør i praksis det, med Nansen-hjelpen og andre satsinger vi har i Norge. Vi bruker oljepenger i norsk økonomi hvert eneste år. Men det vi snakker om nå, er hvordan vi skal ta tak i den enorme oppgaven om å gjenreise Ukraina etter krigen. Det er for sent å begynne å snakke om det når krigen er ferdig. Da må vi ha fart inn i arbeidet.

Astrup, som er tidligere utviklingsminister, må dog innrømme at det er mulig å bruke
veldig mye penger uten effekt. Men allikevel fortsetter den meningsløse bistanden å vokse, år etter år, også mens Astrup var ansvarlig statsråd.

Akkurat nå er det grunn til å frykte at krigen vil fortsette til det ikke lenger finnes soldater igjen i den ukrainske hæren.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.