Da kirurgen Yaser Jabbar (43) fortalte foreldrene til en seksåring om inngrepet han planla å utføre på barnet deres, hadde han deres fulle tillit.

De var ikke klar over at Jabbars kolleger var bekymret for metodene hans, og fryktet at han skadet barna han hadde ansvar for, skriver The Sunday Times.

I juli 2021 opererte Jabbar gutten ved Great Ormond Street Hospital (GOSH) i Nord-London, som hvert år opererer hundrevis av barn med sykdommer eller medfødte misdannelser.

Ved inngrepet brytes benet kirurgisk, og deretter settes det inn metallringer, såkalte Ilizarov-rammer, og strekkvaiere for å holde benet på plass. I løpet av de neste månedene utvides bruddet sakte med noen millimeter, slik at nytt bein kan utvikle seg og fylle hullet.

Jabbar utførte en rekke slike operasjonee, og ble omtalt som «rammemannen» på sykehuset.

Umiddelbart etter operasjonen skjønte guttens far, som ba om å få være anonym, at noe var galt.

– I alle møtene våre før operasjonen ble vi fortalt at det ville bli brukt en bestemt type ramme for å hjelpe til med rotasjon og forlengelse, men da inngrepet ble utført, ble det brukt en helt annen type ramme. Vi fikk aldri vite hvorfor, men det virket merkelig.

– Etter et par dager løsnet rammen, og barnet mitt hadde store smerter. Man kunne kjenne beinet i beinet, som føltes ut av stilling, som om det ikke sto på linje og stakk ut feil vei. Vi fryktet at noe var galt, men da vi tok det opp med Jabbar, var han veldig avvisende og sa at alt var i orden.

Barnet var ikke det eneste som ble feilbehandlet. GOSH har startet en hasteundersøkelse av 721 barn som Jabbar har behandlet ved ortopedisk avdeling. Undersøkelsen utføres av fem eksperter i kirurgi. Undersøkelsen forventes å fullføres i løpet av 18 måneder.

37 saker er gjennomgått så langt, og viser at 22 barn blitt påført en eller annen grad av skade, hvorav 13 av dem er klassifisert som «alvorlig skade» – det vil si at de sannsynligvis vil få livslange skader. Det yngste offeret var kun fire måneder gammel.

Minst ett barn har fått amputert et ben på grunn av feilbehandling av Jabbar. Et annet barn risikerer amputasjon hvis kirurger ved andre sykehus ikke klarer å redde lemmet. Andre barn har endt opp med ulik lengde på bena, noen så mye som 20 centimeter i forskjell. Mange lider av kroniske smerter flere år etter operasjonen.

Jabbar trakk seg fra sin stilling ved GOSH i september i fjor etter et 11 måneders sabbatsår med full lønn, noe som ble avtalt etter at det var blitt reist spørsmål om hans oppførsel.

Det stilles alvorlige spørsmål ved kulturen, ledelsen og tilnærmingen til sikkerhet ved GOSH, som er kjent over hele verden som et av de beste barnesykehusene.

Britisk familielege og leder for terrorgruppen Hizb ut-Tahrir suspendert av NHS

Blant annet skal eksterne eksperter fortalt GOSH at Jabbar brukte feil rammer på barna, men sykehusledelsen ignorerte advarslene. Flere av barna måtte gjennomgå nye, smertefulle operasjoner for å rette opp feilene og skadene Jabbar hadde påført dem.

Etterforskningen avslører at ledere ved sykehuset ikke reagerte på varslernes bekymringer om Jabbar, som nå har forlatt Storbritannia og står oppført som arbeidende i Dubai.

I Dubai omtales han som den «beste barneortopedisk kirurg i Dubai».

Dr. Yaser Jabbar. Foto:  CMC Hospital

Flere andre ansatte ga beskjed om sine bekymringer til ledelsen.

– Vi ba om møter med lederne, men de svarte aldri. Det er frustrerende, man føler seg hjelpeløs, sier en av disse til Sunday Times.

Rapporten konkluderer altså med at selv varsler fra Jabbars kollegaer ble ignorert av ledelsen ved sykehuset.

Ifølge rapporten hadde ledelsen ved GOSH «åpenbart sviktet sitt ansvar» for å ha en forsvarlig styring på plass, og det ble lagt til:

«En rekke ansatte tok opp bekymringer mer enn én gang, både muntlig og skriftlig, og ble møtt med enten mangel på besluttsom handling eller, i noen tilfeller, ingen respons i det hele tatt, og ved andre anledninger mente de ansatte at lederne ikke tok ansvar og plasserte skylden andre steder.»

Da foreldrene forsøkte å klage, ble også de avvist. Royal College of Surgeons kritiserte styret i  GOSH og sa de måtte forbedre «måten og tonen» den reagerte på klager på.

«Denne dårlige kulturen strakte seg også til ledelse og styring i organisasjonen, og det virket som om de som satt i styret og på ledelsesnivå, enten ikke var særlig involvert eller proaktive i forhold til disse sakene, eller at de ikke hadde oversikt over dem. Det var lite eller ingen tilsyn fra avdeling til styre.»

Great Ormond Street Hospital er det største senteret for pediatrisk behandling i Storbritannia, og er kjent for å ligge i forkant av den globale medisinske forskningen. Skandalen er nok et eksempel på det totale forfallet i den britiske helsetjenesten NHS.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.