Filmen «Bibi Files» hadde premiere i Toronto, Canada, mandag. Den består av opptak av politiets avhør av Bibi, kona Sara og sønnen Yair. Siden lekkasjer fra politiavhør er forbudt i henhold til israelsk lov, kan ikke den to timer lange filmen vises i Israel.

Den er laget av Alexis Bloom og Alex Gibney og den israelske journalisten Raviv Drucker, som sier åpent at han hater Netanyahu. Man kan spørre hvordan film av politiets avhør fant veien til hans fiender. Da må noen på innsiden ønske å skade statsministeren.

Filmen gir lite nytt. Det er bildene av en oppgitt Bibi, Sara og Yair, som filmskaperne vil skal si noe om deres karakter.

Ifølge rapporter fra visningen viser filmen dusinvis av tilfeller der Netanyahu svarer «jeg vet ikke» eller «jeg husker ikke», på en måte som Haaretz beskriver som komisk lite troverdig.

Rapporten forteller at statsministeren i ett tilfelle blir spurt om hvor mange flasker champagne milliardæren Arnon Milchan ga hans kone hver gang, og at han da svarte at han ikke driver med flasketelling, og at de tallene han kjenner til, er antallet stridshoder som Israels fiender har.

Filmskaperne kan ha forregnet seg. Det kan gå opp for publikum at det er påtalemakten som har vendt seg mot landets statsminister. Parallellen til Trump-familien er nærliggende.

Sara og Yair Netanyahu konfronteres hver for seg med sine avhørere, som Yair anklager for å være en del av et komplott for å avsette faren og for å slå seg sammen med «den ekstreme venstresiden», mens Sara sier til betjentene at de blir matet med løgner og truer med å reise seg og gå hvis dette fortsetter: «Hva vil du gjøre?» spør hun. «Stoppe meg med makt?»

Flere rapporter sier at filmen ikke bringer mye nytt som ikke har blitt rapportert før, men legger til at det å se videoklippene i stedet for skriftlige referater gir en bedre forståelse av dynamikken og statsministerens psyke under avhørene, og at filmen først og fremst er rettet mot et utenlandsk publikum.

For et utland som er fôret med Netanyahu-hat i en årrekke, kan filmen gi en aha-opplevelse. Den israelske venstresiden hater Netanyahu like intenst som liberale i USA hater Trump. Det finnes også et Netanyahu Derangement Syndrome.

Det er spesielt å lage en film som skal rive ned statsministeren midt under en eksistensiell krig.

Men som en jødisk kommentator skrev i Chicago Sunday Times: Netanyahu er verre enn Hamas. Dette sto også i Politiken nylig.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.