– De oppfordrer til trakassering og trusler, det er klart at jeg må vurdere å politianmelde dette, sier Tommy Johansson til Document.

Tirsdag skrev Document om at den norske kunstneren Tommy Johansson hadde gjort seg bemerket under en debatt på protestfestivalen i Kristiansand.

Temaet for debatten var: Hvorfor får man ikke si «neger» lenger?

Den svenske mangfoldskonsulenten og forfatteren Barakat Ghebrehawariat mente det var grusomt å bruke dette ordet, og refererte til det konsekvent som «n-ordet». Det fikk Johansson til å reagere, og han gjentok ordet «neger» gjentatte ganger.

På Instagram-kontoen Rasisme i Norge, drevet av antirasisten Jamal Sheik som har vært i en rekke konflikter for å fremsette usannheter, har debatten rast den siste tiden.

Kontoen har over 25.000 følgere.

Den svenske mangfolds­konsulent­en raste under debatt om ordet «neger»: – Han gikk, tydelig forbannet

I et innlegg skriver kontoen at Johansson «har kalt svarte nordmenn for negere», og at det er «utrolig skuffende å se at dette er tilstanden på norsk samfunnsdebatt i Norge i 2024, der det er helt akseptabelt å kalle svarte folk for negere direkte fra scenen».

– Helhvitt panel

Ifølge den svenske mangfoldskonsulenten som insisterte på at Johansson ikke skulle si ordet «neger», skriver følgende selv på Instagram:

«Mandag satt jeg i et helhvitt panel i Norge hvor n-ordet ble brukt flere ganger. Selv om jeg ba dem slutte, flere ganger. Jeg sa at det var et ord som gjorde vondt, ingen lyttet. Jeg sa at det var et rasistisk ord, ingen lyttet. Jeg sa slutt å si n-ordet, ingen lyttet.»

En mann skriver i kommentarfeltet at dette kanskje er ute av kontekst, og at det ikke var svarte nordmenn han omtalte som negere. Da svarer Jamal Sheiks konto, Rasisme i Norge følgende:

«At en hvit nordmann sitter på scenen og kaller alle for negere trenger ingen kontekst eller forkunnskap, det er så forkastelig som det kan bli bli og direkte rasistisk. (sic) Forøvrig har han liket kommentaren så fyren følger med, kvalmt å sitte der med det absurde smilet som om han har rett til å sitte der å kalle oss for negere» (sic)

Studenten Vivian Mjelve ved Høgskolen i Volda skriver følgende om Johansson: «Sett den crackern på plass. Blir så forbanna av sånne jævler som han».

Cracker er en gammel og forsøksvis nedlatende måte å omtale hvite folk på.

Tommy Johansson bøyer seg imidlertid ikke, og mener at de farer med løgn og oppfordrer til trakassering.

– Norske minoriteter trenger neppe innbilte fiender som meg når de har reelle venner som dette, skriver han på Facebook.

– Har du kalt noen for neger?

– Nei, det er 100 prosent bullshit. De forfalsker og fremfostrer rasismen de hevder å bekjempe. De fornekter seg ikke, sier han til Document.

I debatten brukte han ordet, ettersom det også var i tittelen på debatten, forklarer Johansson – og mener det ville vært merkelig om man ikke kunne bruke ordet som var utgangspunktet for debatten.

Document har henvendt seg til Jamal Sheik, som driver kontoen, for kommentar til Johanssons vurdering av politianmeldelse, og påstand om at de farer med løgn. 

Se intervjuet med Tommy Johansson på video her:

YouTube:

Rumble:

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.