Landets kirkepolitikere vedtok tidlig i august 2023 at ledige stillinger ikke lenger kunne lyses ut med formuleringen: «informasjon om samlivsform kan innhentes og vektlegges».

– Stavanger bispedømme har vært et lukket arbeidsmiljø for prester som lever i likekjønnede par. Nå vil vi stå likt med andre bispedømmer, skranken er fjernet, sa biskob Anne Lise Ådnøy til Aftenbladet i august i fjor.

– Jeg ser jubelen hos dem dette gjelder aller mest, og feirer gjerne med dem. Jeg er lettet

– Muligheten til å vektlegge samlivsform gjør at vi har skremt vekk søkere, sa Dag Tormod Milje i Stavanger bispedømmeråd da saken ble debattert på Kirkemøtet.

Stavanger bispedømme var det eneste bispedømme som holdt fast på den omstridte setningen fram til i fjor, skriver Stavanger Aftenblad. Men etter vedtaket på Kirkemøte er hele den norske kirken LHBTQ-tilpasset.

Nå blir det LHBTQ-fest i Stavanger domkirke. Stavanger bispedømme har som siste bispedømme i Norge vedtatt å både akseptere og anbefale folk med avvikende legning i å søke på ledige stillinger. Foto: VisitNorway

Nå skal homofile ikke bare tillates, men i praksis oppfordres til å søke på stillinger i kirken, også i Stavanger bispedømme.

– Jeg tror vi kan bli enige om dette, men vi åpner selvsagt for ulike synspunkt når vi tar saken opp, sier Helene Breivik Hellerdal, leder i Stavanger bispedømmeråd og representant fra Åpen folkekirke.

– Vi vil uttrykke tydeligere at vi ønsker oss et stort mangfold i kirken, og dette handler ikke bare om seksuell legning. Vi har lenge hatt en praksis om å oppfordre kvinner og unge til å søke, hvorfor ikke gå ut med en bredere erklæring om at vi ønsker mangfold.

Hvor åpen kirken vil være for folk med andre holdninger, som feks. å lese og leve etter det som står i Bibelen, det gjenstår å se. Erfaringen tilsier at slike motstemmer ikke vil bli særlig godt mottatt.

Svenske prester: – Vi er også trans

Åpen folkekirke har tre plasser i bispedømmerådet og utgjør et liberalt flertall sammen med biskop Ådnøy og en annen innvalgt prest.

Hellerdal følger tidens script, og ønsker at kirken skal innføre en «mangfoldserklæring», slik som Kirkerådet og bispedømmene Oslo, Borg, Nidaros, Tunsberg og Nord-Hålogaland allerede har gjort.

Kirkerådets HR-avdeling har sendt bispedømmene en anbefaling om å ta i bruk en mangfoldserklæring. Stiftsdirektør i Stavanger Jorunn Kraft Vistnes innstiller på at erklæringen tas i bruk i utlysningstekster for prestestillinger og andre stillinger på bispedømmekontoret.

– Hvis bispedømmet vedtar denne mangfoldserklæringen, vil det være en naturlig oppfølging at fellesrådene blir oppfordret til å gjøre det samme, sier Vistnes.

Mangfold er nå blitt kirkens styrke, også i Stavanger bispedømme.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.