Tidligere aksjemegler og nå porteføljeforvalter, med lang erfaring fra finansbransjen, Jan Petter Sissener, mener det er på tide å kaste handlingsregelen rett i søpla.

«Det er på høy tid å innrette bruken av oljepenger helt annerledes dersom det ikke skal gå fullstendig galt for Norge. Derfor bør den såkalte handlingsregelen kastes», skriver Sissener i Nettavisen.

Handlingsregelen, som kort fortalt skal være en rettesnor for hvor mye av olje- og gassinntektene Norge kan bruke over de offentlige budsjettene, har vært geniforklart, men da handlingsregelen ble innført i 2001 ble det pekt på at en del av oljepengebruken burde gå til skatte- og avgiftslettelser.

Men slik har det ikke blitt.

«I de 23 årene som har gått etterpå har skatter og avgifter bare fortsatt å øke sammenlignet med andre land, til tross for at oljepengebruken har blitt enorm. I år brukes det hele 419 milliarder kroner. Det tilsvarer 75.000 kroner for hver eneste innbygger i dette landet. Nå har Norge gått forbi «skattelandet» Danmark og ligger høyest i verden på skatt. Dette er historiens dyreste løftebrudd i Norge», skriver aksjemegleren.

Sissener gjør en matematisk utregning for å vise oss galskapen med denne regelen, da handlingsregelen tilsier at staten hvert år kan bruke tre prosent av verdien til Oljefondet.

«I skrivende stund er Oljefondet på 18.300 milliarder kroner. Det utgjør hele 3,3 millioner kroner for hver eneste nordmann. Og tre prosent av dette beløpet er 549 milliarder kroner. Altså 130 milliarder mer enn det oljepengebeløpet staten i år bruker over statsbudsjettet allerede. I klartekst betyr dette at staten kan sløse enda mer enn den allerede gjør, og likevel være innenfor handlingsregelen», skriver Sissener, som legger til:

«Handlingsregelen fungerer nå som en norm for uansvarlighet og statlig sløsing.»

Aksjemegleren går deretter inn på den svake kronen, og gir også her politikerne skylden.

«Her er det en interessant dynamikk. Kronekursen er nemlig også noe politikerne påvirker. Ikke direkte, men indirekte gjennom hvordan finansmarkedet vurderer verdien av kronen. Her har våre politikere de siste årene, og spesielt dagens regjering, sørget for at utlendingene helt har mistet troen på norsk økonomi og den norske kronen», tordner Sissener og legger til:

«Dette har skjedd ved å føre en stadig mer uansvarlig politikk der særlig stor usikkerhet rundt skatt skremmer investorer unna. Slikt ødelegger verdiskaping som i neste omgang gir enda mindre tillit. Og mer kronekurskollaps.»

Til slutt kommer Sissener med en heller nedslående opplysning om at verden nå ser på Norge som helt håpløse med økonomisk politikk, og han refererer til den svenske aviskommentatoren Patrik Kronqvist, som ikke legger noe mellom i avisen Expressen.

«I verden rundt oss har denne triste utviklingen for lengst fått navnet «den norske syken», avslutter Sissener.

 

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.