NTB

Hovedstyret i Norges Bank har besluttet å ekskludere seks utenlandske selskaper fra oljefondet (SPU) etter råd fra det uavhengige Etikkrådet.

Selskapene det gjelder er:

China State Construction Engineering Corp Ltd . grunnet uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for grov korrupsjon. Etikkrådets undersøkelser har vist at CSCEC kan knyttes til flere korrupsjonsanklager eller -mistanker i en rekke land i tidsrommet 2004–2021. Oljefondet eide aksjer for 90 millioner kroner i selskapet.

Det kinesiske farmasiselskapet Tianjin Pharmaceuticals Da Re Tang Group grunnet uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til alvorlig miljøskade. Selskapet produserer og tradisjonell kinesisk medisin. I selskapets produkter inngår dyredeler fra globalt truede arter slik som, leopardbein, pangolinskjell og musk fra moskushjort. Produksjon av tradisjonell kinesisk medisin der truede arter inngår, kan bidra til ulovlig handel av disse artene og øker risikoen for at de blir utryddet. Oljefondet eide aksjer for vel 22 millioner kroner i selskapet.

Det indiske selskapet Larsen & Toubro og amerikanske General Dynamics utelukkes på grunn av selskapenes produksjon av sentrale komponenter til kjernevåpen. Bakgrunnen for Etikkrådets anbefaling når det gjelder Larsen & Toubro. er selskapets rolle i byggingen av Indias strategiske undervannsbåter. Også General Dynamics utelukkes på grunn av selskapets rolle i byggingen av USAs strategiske undervannsbåter. Oljefondet eide ved utgangen av 2023 eide aksjer for 4,92 milliarder kroner i Larsen & Toubro og aksjer for 7,2 milliarder kroner i General Dynamics

Det spanske sikkerhetsselskapet Prosegur Compania de Seguridad SA , utelukkes på grunn av uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til alvorlige og systematiske menneskerettighetsbrudd. Prosegur driver vakttjenester i flere land i Latin Amerika og de er anklaget for voldsbruk som kan sette liv og helse i fare, og krenkelser av rettighetene til stammefolk i Brasil. Oljefondet eide aksjer for 72 millioner kroner i Prosegur.

Det amerikanske selskapet Turning Point Brands utelukkes fordi selskapet produserer tobakk eller tobakksvarer. Vet utgangen av fjoråret eide oljefondet aksjer for 15 millioner kroner i selskapet.

Aksjene er allerede solgt

– Hovedstyret har ikke på selvstendig grunnlag vurdert alle enkeltheter i tilrådningene, men finner det tilstrekkelig godtgjort at kriteriene for utelukkelse er oppfylt, heter det i en uttalelse fra Norges Bank.

– Før utelukkelse skal banken vurdere om andre virkemidler, herunder eierskapsutøvelse, kan være bedre egnet. Hovedstyrets vurdering er at eierskapsutøvelse ikke er et hensiktsmessig virkemiddel i disse tilfellene, skriver banken videre.

Beslutningene er tatt etter tilråding fra Etikkrådet i mars og april. Avgjørelsene blir først gjort kjent etter at fondet har solgt seg ut av selskaper.

Kriterier

Oljefondet skal ikke være investert i selskaper som gjør seg skyldig i grove eller systematiske krenkelser av menneskerettigheter, alvorlig miljøskade, alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig og konflikt.

Fondet skal heller ikke eie aksjer i selskaper som bidrar til grov korrupsjon og andre grove brudd på grunnleggende etiske normer og uakseptable klimagassutslipp.

Heller ikke selskaper som driver med produksjon av klasevåpen, kjernevåpen, antipersonell landminer, tobakk eller cannabis kan fondet eie.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.