Tenk deg reaksjonene fra det sosialistiske Vänsterpartiet (V) dersom lokalpolitikere fra Sverigedemokraterna (SD) hadde lagt ut illustrasjoner på sosiale medier av muslimer som drikker blodet til svensker, støtter KKK eller deltar i demonstrasjoner med bannere som oppfordret til drap på alle muslimer og der deltakerne bar T-skjorter påtrykt minne om datoen for Behring Breiviks massedrap på Utøya?

Hvilke reaksjoner hadde disse personene fra Sverigedemokraterna møtt? Hva tror du hadde skjedd?? En ikke altfor vill gjetning er at det ville blitt åpnet en eksklusjonssak før Jimmie Åkesson hadde rukket å hvese «befolkningsutskiftning».

Partiene som vanligvis beskriver seg selv som «antirasistiske», hadde også hylt høyt med krav om alt fra utdanningstiltak i grunnskolen og rettsforfølgelse for hets mot folkegruppe til stengning av sosiale medier. Hadde noen av Sverigedemokraternas navn stått igjen i medlemsregistrene uka etter, ville Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar – som partileder for det mest antirasistiske av alle svenske riksdagspartier – trolig ha krevd en rituell brenning av SDs riksdagslokaler, direktesendt av SVT.

Ingen rasister i våre gater, selvfølgelig.

Men det gjelder ikke den fine venstreradikale rasismen som går under navnet antisemittisme. Den rasismen, det hatet, er akseptabelt og uproblematisk for antirasistene – så lenge det ikke offentliggjøres av mediene. Da blir det tøft. Men bare litt.

Verdenserobrende, bloddrikkende jøder

Orwa Kadoura, som til tross for navnet ikke er en karakter fra Haikerens guide til galaksen, men nestleder i Vänsterpartiet i Malmö, har hyllet Hamas og spredt klassisk antisemittisk propaganda om en jødisk verdenskonspirasjon. Kadoura har blant annet delt et bilde av Israels statsminister Benjamin Netanyahu iført en djevelhale og drikkende blod fra et glass formet som Gaza-stripen.

Bildet ble også delt av partikollega Mohamed Nuur, som sitter i partistyret i søndre Järva og representerer V i styrene for to kommunale boligselskaper i Stockholm by. I et innlegg på Instagram la han til bildeteksten «Satanyahu fortsetter å drikke, og han er ikke interessert i våpenhvile».

Overfor avisen Expressen benekter Mohamed Nuur at han sprer antisemittisme, men bekrefter samtidig at han mener det er «Netanyahus personlige agenda å utrydde palestinere». Forklar den ligningen, alle som kan.

Foto: Skjermdump Instagram

Støtter terrororganisasjoner

Kristofer Lundberg er leder for Vänsterpartiet i Angered i Göteborg. Doku har omtalt hvordan Lundberg, som tidligere var frontfigur for Rättvisepartiet Socialisterna (nå Socialistiskt Alternativ), nå også har en ledende posisjon i Enhetsfront för Palestina, som arrangerer pro-palestinske demonstrasjoner i Göteborg. Lundberg skal ha konvertert til islam da han giftet seg med ei somalisk kvinne. I sommer holdt Lundberg en tale der han tok til orde for væpnet kamp mot jødene i Israel (som Lundberg imidlertid velger å kalle «sionistene»):

«Den palestinske motstandsbevegelsen trenger våpen for å stå imot sionistene».

«Vår solidaritet med motstandsbevegelsen er å kjempe mot våre egne regjeringer, men også å kreve at PFLP, DFLP og andre deler av motstandsbevegelsen blir fjernet fra terrorlistene».

Men «motstandsbevegelsene» som han snakker om, PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine) og DFLP (Democratic Front for the Liberation of Palestine), har ingen som helst likhet med verken Max Manus eller Den hvite rose. PFLP og DFLP deltok i terrorangrepene mot Israel 7. oktober og er klassifisert som terroristorganisasjoner av EU og USA. Organisasjonene tar til orde for væpnet kamp mot Israel og er motstandere av Israels eksistens.

En mann bærer ei T-skjorte som hyller terrorangrepene 7. oktober under en pro-palestinsk demonstrasjon i Göteborg. Foto: Skjermdump fra Facebook.

På klassisk venstresidemanér synes Lundberg også å ha en forkjærlighet for å gå til fysisk angrep på dem som ikke deler hans synspunkter.

Den 18. august deltok han for eksempel i en demonstrasjon i hjembyen, der Lundberg skal ha gått til angrep på reporterne fra den alternative nyhetssiden Insikt24. I en video tatt opp av Insikt24 kan man se Lundberg og hans tilhengere angripe både reportere og politibetjentene som griper inn.

Ei uke seinere var Lundberg på ferde igjen. Under en ny pro-palestinsk demonstrasjon i Göteborg 25. august måtte politiet tilkalles etter at Kristofer Lundberg og opinionsdanneren Joakim Lamotte hadde kommet i sammenstøt. Også denne gangen skal Lundberg ha gått løs på Lamottes utstyr.

Men ikke noe av dette er det minste problematisk, ifølge Vänsterpartiet. Det samme partiet som har «den antirasistiske kampen» som ledestjerne, lukker gjerne øynene når vold og hat rettes mot jøder.

For Vänsterpartiet er dette en uproblematisk «kveldshobby». Foto: Skjermdump fra Facebook

Hvordan skal man ellers tolke det faktum at den eneste personen som Vänsterpartiet faktisk har innledet en ekskluderingssak mot, er Ali Hadrous. Han sitter i Landskronas kommunestyre og i partiets styre i kommunen. Også han har spredt grovt antisemittisk materiale, blant annet Hadrous’ påstand om at Hamas ikke drepte sivile under terrorangrepene den 7. oktober. Da avisen Sydsvenskan konfronterte ham med dette, sa han at avisen «tjener den globale sionismen».

«Problematisk hvis man ikke har den rette konteksten»

Hadrous innrømmer at det delte materialet «kan oppfattes som problematisk hvis man ikke har den rette konteksten», men forsvarer seg med at man ikke trenger å være enig i noe bare fordi man deler materialet. Hvis han blir ekskludert fra partiet, har Hadrous ikke tenkt å forlate kommunestyret, men å bli værende som partiløs politiker.

Unnskyld meg, men hva er den «rette konteksten» i denne sammenhengen? At terrororganisasjonen Hamas voldtok, torturerte og myrdet 1200 menn, kvinner og barn for moro skyld den 7. oktober, og nå bruker sitt eget folk som menneskelige skjold, henretter gisler og lar palestinske barn dø fordi det tjener Hamas’ formål: å ødelegge Israel og drepe alle jøder?

Den som fikk det utakknemlige oppdraget å representere det (anti-)rasistiske partiet under et intervju i mandagens SVT Aktuellt, var partisekretær Aron Etzler. Da han ble spurt om man kan være medlem av partiet og opptre som nevnt ovenfor, svarte han som den politikeren han er: unnvikende.

Antisemittisme er ikke et problem – med mindre det var ment slik

For nå var det slik at de tre sakene som da var på nyhetene – Kadoura, Lundberg og Hadrous – var «forskjellige». Hadrous blir kastet under bussen fordi han «spredde grovt antisemittiske ting på internett». Etzler mener at Kadoura har spredt ting som har vært «veldig tvilsomme» – men han har nå bedt om unnskyldning. Når det gjelder Lundberg, konstaterer partisekretæren bare at han har støttet en terrorklassifisert organisasjon som oppfordrer til væpnet kamp mot Israel. Alles in Ordnung, altså.

«Vel … I alle disse tre sakene har det skjedd ting som er helt mot Vänsterpartiets linje, og noen ting som er helt uakseptable. Og det er uakseptabelt. Men … Det betyr ikke at du blir ekskludert, at dette er det første som skjer i Vänsterpartiet. Men ofte så … Først må man sjekke … Var det med vilje at du spredte disse tingene? Eeeh … Hvis det ikke var med vilje, er det en vei tilbake», sier Etzler.

Partisekretæren presiserer at det er helt greit å legge ut innlegg, dele meninger og opptre på måter som er antisemittiske – så lenge du «ikke mener det», men beklager og ombestemmer deg hvis du blir tatt. I tillegg, sier Etzler, deles det så mye på nettet, og det er ikke alltid vurdert at det kan være antisemittisme å fremstille en jødisk leder med en djevelhale som drikker blodet fra Gazas befolkning.

Hater det når dette skjer, liksom.

”If it looks like a duck …”

Man begynner å lure på hvordan situasjonen er med Vänsterpartiets antirasistiske verdier? Nooshi Dadgostar har holdt seg i kulissene, og når hun nå står fram, er det for å oppfordre sine partifeller til å «holde sammen». Holde sammen? Med hvem? For hva? Mot hva? Hvis partilederen har de samme målene som partiformannen i Angered, er jeg ikke helt sikker på at demokratisk tenkende enkeltpersoner skal «holde sammen» med dem.

«Antisemittisme og rasisme har ingen plass i Vänsterpartiet eller i Sverige. Det sier seg selv at Vänsterpartiet bekjemper antisemittisme og rasisme uansett hvor det dukker opp», sier Dadgostar til avisen Dagens Nyheter.

Vel, hva skal hun si? Men alle vet: Praten går. ”You talk the talk, but do you walk the walk?”

Det burde være enkelt. Medlemmene i et parti som sier de vil «lede den antirasistiske kampen» for å skape «et samfunn for alle, fritt fra rasisme», skal kunne leve etter visjonen som Vänsterpartiet formulerer på sine nettsider:

«Kampen mot rasisme må føres på flere nivåer: mot strukturell rasisme og diskriminering, mot åpenlyst rasistiske grupper og partier, mot rasistiske tendenser i etablerte partiers politikk».

Kanskje vil det være en konstruktiv tanke for Vänsterpartiet å forplikte sine medlemmer og representanter til å ta del i partiets formuleringer om antirasisme – slik at de kan leve som de lærer og kjempe mot de rasistiske tendensene i eget parti – før enda flere medlemmer må be om unnskyldning?

Alternativet er selvsagt å krype til korset og si det som det er: at det er de gode, hyggelige antirasistene som faktisk er de virkelige rasistene.

For hvordan var det nå at Walter Reuther forklarte hvordan man identifiserer kommunister? ”If it looks like a duck, walks like a duck and quacks like a duck, it probably is a duck.”

«Hvis den ser ut som en and, går som en and og kvakker som en and, er det sannsynligvis en and».

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.