Ytre høyre-partiet AfD er for første gang størst i en tysk delstat. Partiet får rundt en tredel av stemmene i Thüringen, og gjør også et brakvalg i Sachsen.

Klokka 22 viser siste oversikt i Thüringen at AfD – Alternativ for Tyskland – for en oppslutning på 32,9 prosent. Kun rundt 20 av de nærmere 3000 valgkretsene gjenstår å telle. Det er en framgang på 9,5 prosentpoeng fra sist valg og plasserer dem trygt foran kristendemokratiske CDU på andreplass.

Ytre venstre-partiet BSW, som ble stiftet i januar, gjør et brakvalg og får 15,6 prosent. Ikke helt tilfeldig har Die Linke, tidligere delstatens største parti og partiet som BSW-stifter Sahra Wagenknecht brøt ut fra, gått fra 31 til 13 prosents oppslutning.

Valgresultatet gjør det umulig å danne flertall i Thüringens delstatsforsamling uten AfD eller BSW.

Det er første gang etter andre verdenskrig at et ytterliggående høyreparti blir størst i et delstatsvalg i Tyskland.

Krise for den føderale regjeringen

Sosialdemokratene (SPD), De grønne og Fridemokratene (FDP), som alle sitter i statsminister Olaf Scholz’ føderale regjering, gjør det svært dårlig i begge delstatsvalgene. Både De grønne og FDP ligger an til å falle under sperregrensen.

Dette skaper ytterligere spenninger i den allerede skjøre regjeringskoalisjonen foran det nasjonale parlamentsvalget neste år. FDP-nestleder Wolfgang Kubicki uttaler på X
at «trafikklyskoalisjonen», som den ofte kalles, har mistet sin legitimitet.

Kristendemokratene størst i Sachsen

I nabostaten Sachsen ligger CDU på 31,8 prosent, et knapt prosentpoeng foran AfD. Her er man ikke ferdig med å telle i de største byene Leipzig og Dresden.

Mye av historien er den samme: AfD fram, brakvalg for BSW (11,9), og kraftig nedgang for partiene i den føderale regjeringskoalisjonen.

Senere i september er det delstatsvalg i Brandenburg, og også her ligger AfD an til et brakvalg.

AfD kan holdes utenfor regjering

Andre partier har gjort det klart at de ikke ønsker å samarbeide med AfD, og det er lite sannsynlig at partiet får dannet delstatsregjering verken i Thüringen eller Sachsen.

Både AfDs leder i Thüringen, Björn Höcke og den nasjonale nestlederen Tino Chrupalla har uttalt at partiet er klare til å danne regjering.

– Vi har en klar ledelse på over 10 prosentpoeng i Thüringen, så vi har et klart mandat til å regjere. Det er for øvrig demokrati, sier Chrupalla.

Klassifiseres som ekstreme

Samtidig sier CDUs leder i Thüringen, Mario Voigt, at hans parti har mandat til å regjering – og erstatte den sittende venstrekoalisjonen. Han åpner for samarbeid med BSW, men utelukker det med AfD.

AfD i Thüringen og Sachsen blir begge overvåket av den tyske etterretningstjenesten BfV og klassifiseres som høyreekstreme. Höcke har ved to anledninger fått bøter for bruk av nazislagord.

Höcke har også forsøkt å utestenge enkelte medier fra partiets valgvake. Da disse mediene gikk til retten og vant fram, svarte partiet med å utestenge samtlige medier fra valgvaken.

Dramatisk tid

Både AfD og BSW har tjent mye på innvandringsmotstand og skepsis til støtte til Ukraina. Begge er uglesett av de mer etablerte partiene i Tyskland. BSW-leder Wagenknecht gjør det imidlertid klart at hun ikke vil samarbeide med AfD.

– Höcke representerer et etnonasjonalistisk verdenssyn som er milevis unna oss, sier hun.

Delstatsvalgene ble holdt en drøy uke etter knivangrepet i Solingen, der en 26 år gammel syrisk mann er siktet for å ha drept tre personer og såret åtte andre under en byfest.

Valgene holdes også i en tid der den tyske økonomien har bremset opp, og det er mye misnøye med den føderale regjeringen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også