Norges Bank opplyser at de fortsetter å selge 400 millioner kroner daglig. At dette bidrar til å svekke kronen synes ikke å være noe banken tar hensyn til.

Det vises til at Norges Bank må ha penger til å dekke underskuddet på statsbudsjettet. Det fremstår som en underlig begrunnelse. På skattebetalernes bekostning? Den norske stat svømmer i penger.

Norges Bank holder kronesalget uendret på 400 millioner

Norges Bank holder det daglige kronesalget uendret på 400 millioner kroner i september.

Den norske staten har inntekter fra petroleumsvirksomheten i både kroner og utenlandsk valuta. En del av disse inntektene blir hvert år brukt til å dekke et planlagt underskudd på statsbudsjettet, det oljekorrigerte underskuddet, skriver Norges Bank i en pressemelding.

På oppdrag fra Finansdepartementet gjennomfører Norges Bank de nødvendige valutatransaksjonene knyttet til bruken av petroleumsinntekter over statsbudsjettet og til sparing i oljefondet. (NTB)

Den svake krona har vært underlig fraværende i den politiske debatten, som om kursen skyldes omstendigheter vi ikke er herre over.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache slipper også unna kritiske spørsmål hver gang hun tropper opp for å forklare at det ikke er tiden for å senke renta. Renta ble satt opp fordi kronen var så svak og for å bekjempe inflasjon. Men kronen er ikke blitt sterkere. Vanlige folk har ikke lenger råd til å reise til utlandet. Forskjellene øker. Vi importerer høyere inflasjon gjennom dyrere varer og utlendinger kan få Norge på billigsalg.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.