Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) gir seg på Stortinget for å slippe til yngre krefter i partiet.

– Jeg er veldig motivert til å fortsette å jobbe i regjering og sørge for at vi vinner valget neste år. Og hvis partiet vil, fortsetter jeg gjerne som statsråd når vi vinner valget. Jeg er ikke lei av å drive med politikk. Men akkurat når det gjelder stortingsplassen min, tenker jeg tiden er inne for å slippe til nye krefter, sier han til Dagsavisen.

Fredag svarte han nominasjonskomiteen i partiet at han ikke ønsker gjenvalg til stortingsvalget neste år.

– Jeg føler ikke jeg trenger den stortingsplassen lenger. Det er godt om noen andre i Oslo Ap kan få videreutvikle seg gjennom det vervet, sier han.

Han er tydelig på at dette ikke skal tolkes som noen form for misnøye med statsminister Jonas Gahr Støre eller hans regjeringsprosjekt.

– Tvert imot. Det er derfor jeg er tydelig på at jeg ikke er på vei ut av politikken.

Han mener det går helt fint å være statsråd uten en stortingsplass. Han har tidligere har vært både forsvarsminister og utenriksminister uten stortingsplass.

– Men det er ikke uendelig mange stortingsplasser, og nå mener jeg det er riktig at noen som er yngre enn meg får muligheten til å bygge seg opp den erfaringen man får på Stortinget.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.