Pavel Durov har under politiavhør hevdet at han ble lokket til Frankrike av en middagsinvitasjon fra president Emmanuel Macron, ifølge en fransk avis. Istedenfor middag ble Durov møtt av politiet på flyplassen. 

– Svik faller Macron naturlig

President Macron har ikke offisielt bekreftet middagsavtalen, men politikeren Florian Philippot hevder at en slik taktikk harmonerer med Macrons personlighet.

Det er Le Canard Enchaîné – en undersøkende satirisk avis – som skriver at Durov har opplyst til politiet at han var invitert til å spise med Macron samme lørdag som han ble arrestert.

Le Canard enchaîné (abonnement) publiserer kritiske artikler om politikk og økonomi. Lekkasjer fra den franske regjering blir ofte omtalt.

Bidrag til fransk innflytelse

Durov har i mange år regelmessig besøkt Frankrike. Han fikk i 2021 innvilget fransk pass efter en «foreign emeritus»-prosedyre som gjør det mulig å gi statsborgerskap til en som «bidrar til Frankrikes innflytelse». Han har ved flere anledninger møtt Macron, også under søknadsprosessen, ifølge Le Monde

Florian Philippot, leder av partiet Les Patriotes, mener bedrag faller naturlig for Macron: 

– Har Macron lurt Pavel Durov? Le Canard Enchaîné har nettopp avslørt at Durov har fortalt politiet at han var invitert til å spise med Macron samme kveld! Macron er fullt i stand til denne typen bedrag for å oppfylle oppdraget sitt – å fengsle de som forsvarer ytringsfriheten! 

– Dypt forpliktet til ytringsfrihet

Mandag reagerte Macron på arrestasjonen av Durov:

– Jeg har sett falsk informasjon om Frankrike efter arrestasjonen av Pavel Durov. Frankrike er dypt forpliktet til ytrings- og kommunikasjonsfrihet, til innovasjon og til entreprenørskap. I en rettsstat opprettholdes frihetene innenfor et juridisk rammeverk både på sosiale medier og i det virkelige liv, for å beskytte borgerne og respektere deres grunnleggende rettigheter. Det er opp til rettsvesenet, i full uavhengighet, å håndheve loven. Arrestasjonen av Telegram-presidenten på fransk jord fant sted som en del av en pågående efterforskning. Det er på ingen måte en politisk beslutning. Det er opp til dommerne å avgjøre saken. 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.