Britenes statsminister Keir Starmer skal holde pressekonferanse med den tyske forbundskansleren Olaf Scholz i Berlin, samtidig som statsministeren legger frem sin ambisjon om å «snu Brexit».

Labour har lovet at det ikke blir noen retur til EUs indre marked, tollunion eller fri bevegelse, men har lovet å «forbedre» Storbritannias handelsavtale etter Brexit. Toryene har beskyldt Labour for å konspirere for å ødelegge Brexit, skriver The Telegraph.

Starmer er forventet å si følgende:

«Vi har en unik mulighet til å gjenopprette vårt forhold til Europa og arbeide for ekte, ambisiøse partnerskap som gir resultater for det britiske folk. Vi må snu om på Brexit og reparere de ødelagte relasjonene som den forrige regjeringen har etterlatt seg.»

Patrick O’Flynn, som tidligere representerte Social Democratic Party (SDP) i EU-parlamentet, mener Starmers planer må stanses.

Nils Schmid, utenrikspolitisk talsmann for Scholz’ SPD, sier at de to lederne er «mer eller mindre på samme side» når det gjelder forholdet mellom EU og Storbritannia.

En ordning for ungdomsmobilitet var «et viktig punkt på ønskelisten vår», sa han. Det høres ut som det første skrittet mot å gjenopprette den frie bevegeligheten, mener O’Flynn.

Han peker på at en rekke i Labour-regjeringen manglet respekt for Brexit-avstemningen, og argumenterte for en ny folkeavstemning.

Starmer må regne med tøffe forhandlinger med EU, tilgang til britenes fiskefarvann kan bli et krav

Slik er det når de politisk korrekte ikke får viljen sin: De gjennomfører nye folkeavstemninger helt til de oppnår svaret de ønsker. Etter dét blir det ikke flere folkeavstemninger.

Et godt eksempel er Australia, hvor folket 22 ganger stemte nei til ekteskap mellom likekjønnede i perioden 2004-2017. I avstemning nummer 23 ble homoekteskap godtatt i 2017. Da ble det slutt på folkeavstemningene.

Eller så ignorerer man hva folket ønsker, og melder oss inn i EU bakveien, slik Gro Harlem Brundtlands regjering gjorde.

O’Flynn mener det er viktig å ikke gi Labour-regjeringen lillefingeren i dette spørsmålet. For hvis ikke så vil de bare fortsette, helt til Brexit er historie.

Et bredt politisk samarbeid mellom opposisjonen må til for å sette en stopper for Labours planer, mener O’Flynn.

Men for å få det til å gå riktig for seg, må de politiske partiene som er for Brexit, også ta seg sammen: en sterk revitalisering av Tory-partiet under en karismatisk ny leder, en eller annen form for fornuftig tilpasning til Nigel Farages Reform UK. Og dette er vi dessverre svært langt unna.

Labour har fem år på seg, og solid flertall i Underhuset. Men de stiller svakere i Overhuset. Kanskje dette blir redningen for Brexit?

Dog er dette absolutt ingen garanti. Selv mange som tilhører Tory-partiet i Overhuset kan fort ønske EU-medlemskap igjen.

Oppdatering:

Storbritannias statsminister Keir Starmer utelukker muligheten for at landet hans kan bli del av EU igjen, ifølge NTB-Reuters-DPA. Men London vil gi forholdet til EU «ny giv», sier han.

Dette betyr uansett en tilnærming. Husk: Norge er heller ikke medlem av EU. Allikevel følger våre myndigheter absolutt alle direktiver Brussel finner på.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.