Flere partier mener nå at regjeringen har sviktet.

– Dette er en urovekkende utvikling. Vi har ikke råd til at så mange unge faller utenfor arbeidslivet, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til Framtida.

Riksrevisjonen presenterte mandag en undersøkelse som omfatter mer enn 340 000 unge mellom 18 og 30 år. Den viser at antallet som mottar uføretrygd har mer enn doblet seg fra 10 000 i 2010 til over 20 000 i 2023.

Det betyr at Norge har flest unge uføre i hele OECD.

Riksrevisjonen mener regjeringens manglende evne til å få flere i arbeid eller utdanning er kritikkverdig. Kritikkverdig er det midterste av tre kritikknivåer fra Riksrevisjonen.

– Mange av dem kan og vil jobbe, og myndighetene må sørge for at de får muligheten til det, sier Schjøtt-Pedersen.

Både opposisjonen og samarbeidspartnere på Stortinget er ikke nådig i sin kritikk av regjeringen.

– Den undersøkelsen avdekker grunnleggende svikt i oppfølgingen av unge, både i Nav og i helsetjenesten, sier Marian Hussein i SV.

– Denne rapporten bør være en vekker for regjeringen. Vi kan spørre oss om de i det hele tatt har fulgt med når tallene har vært så alvorlige, sier Venstres Grunde Almeland.

– Unge mennesker som sliter, blir sviktet av politikerne. Dette er alvorlig både for den enkelte og for samfunnet, sier Seher Aydar i Rødt.

– Denne rapporten er svært alvorlig og understreker nok en gang behovet for en større reform av NAVs tilnærming til unge mennesker. Det er på høy tid med en gjennomgang av systemet, sier min stedfortreder Henrik Asheim.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), lover selvfølgelig både bot og bedring, og lover at flere unge snart skal komme i arbeid igjen.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.