Equinor inviterte til hagefest, da møtte hundre klimapøbler fra Extinction Rebellion (XR) for å lage bråk.

Aktivistene forsøkte å forhindre at gjestene kom inn på hagefesten i Equinor-teltet. Stavangers ordfører Sissel Knutsen Hegdal ble skubbet i buskene av demonstrantene.

Greta Thunberg var selvsagt tilstede, melder Stavanger Aftenblad.

Faktisk klarte klimapøbelen som oppførte seg som «partykillere» å forsinke festen. Equinor sendte ut en melding til gjestene:

«Vi opplever akkurat nå en demonstrasjon utenfor inngangen til hgefesten, og må derfor be om noe tålmodighet før dørene åpner. Ny informasjon vil bli sendt ut så fort som mulig.»

Aktivistene hadde med seg høytalere, og ropte slagord til gjestene.Flere ble midlertidig forhindret fra å komme inn i teltet. Ellers var det vanlige bannere med Oil is killing og La olja l igge.

Klima­ekstremister forsøkte å stanse åpningen av ONS

– Bør fylle folk med avsky

Talsperson for XR Norge, Milla Haugen, sendte ut en pressemelding sendt til mediene like før aksjonen.

– Olje- og gasselskapet Equinor, vil feire seg selv og sitt rekordoverskudd med fest og champagne. Det bør fylle folk med avsky. Vi vet at produksjon og brenning av fossilt drivstoff representerer en akutt trussel mot menneskeheten. Vår frihet og trygghet er trua. Politikere må gripe inn og lage en plan for utfasing i tråd med hva vitenskapen sier.

Det er nok en god del som føler avsky, men da mot hvordan denne mobben oppfører seg.

Også i 2022 gikk det hardt for seg. Da hindret mobben fra XR flere hundre av gjestene fra å komme inn på festen. I år var både Equinor og politiet bedre forberedt.

Også Thunberg kom med en uttalelse.

– Equinors virksomhet er en direkte trussel mot utallige menneskers sikkerhet, trygghet og liv allerede i dag. Vi vet veldig godt hvilke selskaper og individer som ligger bak klimakrisen, og de må holdes til ansvar. At Equinor inviterer for å feire den ødeleggelse de gjør seg skyldige i, er motbydelig. Så lenge vi har noe å si, kommer vi til å fortelle dem sannheten.

Det hadde vært interessant å vite hva som er sannheten ifølge klima-Greta om hvorfor temperaturen i Atlanterhavet synker kraftig.

Politiet var tilstede med en god del betjenter, som XR og Thunberg forhindrer fra å bekjempe seriøs kriminalitet.

To av aktivistene skal ha klart å komme seg opp på taket. Siste melding fra en tilstedeværende reporter er som følger:

– Det er ganske ampert og intenst her nå. Demonstrantene synger og slår takten på en kasserolle. Dressfolka står i grupper og hutrer, rapporterer Aftenbladets reporter Ellen Kongsnes fra utenfor hagefesten.

Etter en lang forsinkelse er hagefesten endelig i  gang, og konsernsjef Anders Opedfal taler.

På forhånd hadde Equinor sendt ut flere råd til gjestene. Blant annet skulle demonstrantene behandles med «respekt».

Min respekt er ikke-eksisterende.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.