Extinction Rebellion (XR) og Greta Thunberg er i Stavanger for å aksjonere mot ONS, også kalt oljemessen.

Greta Thunberg var en av demonstrantene, ifølge Stavanger Aftenblad.

– ONS er en stor grønnvaskingsfest for fossilmakten. Enorme pengesummer har i tiår blitt brukt til å stoppe livsviktig klimahandling, skriver aktivistgruppens talsperson Jonas Kittelsen i en pressemelding.

– Vi ber politikerne handle. Lag i det minste en plan for utfasing nå, fortsetter han.

XR Norge hevdet at rundt 100 aktivister deltok

Equinors toppsjef Anders Opedal holdt tale klokka 10, foran unge tilhørere i ONS Young-avdelingen. To demonstranter klarte å komme seg opp på scenen for å hyle ut noen klimaslagord, helt til PST grep inn og kastet dem ut.

Greta Thunberg skal aksjonere på oljemessen ONS i Stavanger

Klimaaktivister forsøkte å forhindre åpningen av ONS (Offshore Northern Seas), blant annet ved å blokkere alle veiene. Men et stort politioppbud fjernet demonstrantene fysisk.

Demonstranter blokkerte blant annet det viktige Tjensvollkrysset, en av Stavangers viktigste inngangsporter.

– Dette rammer trafikken i området på Tjensvoll i Stavanger, hvor energimessen arrangeres. Vi er i løpende dialog med klimaaktivistene, og noen av dem har fått pålegg om å flytte seg. Vi har allerede åpnet noen veier, sier operasjonsleder John Laurits Ask hos politiet.

Ask sier at trafikken blir påvirket av det som foregår. Ingen av aktivistene er pågrepet, kun fjernet fra veibanen.

– Politiets rolle er ikke å stoppe ytringer, men her blir lovlig ferdsel forstyrret, så politiet griper inn på stedet, slik at ferdselen sikres, sier Ask.

XR og Thunberg klarte ikke å forhindre at ONS startet som vanlig til planlagt tid.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.