Antallet mennesker som forlater New Zealand er rekordhøyt, særlig er veksten blant unge utvandrere stor. Mange bryr seg ikke om å kjøpe returbilletter.

Dette skriver David Cohen i The Spectator. Cohen er selv bosatt på New Zealand.

– Tallene er «helt fenomenale», sier Brad Olsen, økonom i det Wellington-baserte selskapet Infometrics.

Stats NZ rapporterer om et netto migrasjonstap uten sidestykke i året frem til april 2024 på 56 500 borgere. Olsen aner ikke hva dette vil koste samfunnet økonomisk på sikt, men at så mange flytter ut, og en stor andel med mange år i arbeidslivet foran seg, vil nok ramme økonomien hardt.

Australia er det mest populære reisemålet, men mange drar også til Storbritannia.

En del av forklaringen på den store utvandringen er en oppdemmet rest fra covid-årene, da nesten ingen kunne forlate «Fort New Zealand», og enda færre utenforstående ble sluppet inn, mener Cohen. Men det er flere trender som får folk til å miste lysten til å fortsette livet på øynasjonen.

Den alvorlige kriminaliteten har økt, sysselsettingsutsiktene har gått ned, og av grunner som kan tilskrives begge deler, ser sentrumsområdene i noen av de største byene for tiden ut som om de har sett bedre dager.

Det var både stor utvandring og kraftige prisstigninger mens Labour-regjeringen med Jacinda Ardern som statsminister styrte. Labour ble sparket ut sent på høsten 2023.

Folk rømmer fra New Zealand, er lei av tyranniet til Ardern

Offisielt toppet inflasjonen seg for to år siden (7,3 prosent). Men de offentlige tallene stemmer ikke overens med det man opplever i butikkene, akkurat som her i Norge.

Det høye avgiftsnivået på alle varer fører til at vin fra New Zealand er billigere i London enn i Aukland.

Alle som utvandrer må erstattes. Derfor øker innvandringen kraftig, fra Filippinene, India og Kina. Dette er i stor grad arbeidsinnvandrere, men skaper også et økonomisk press. Stor boligmangel er et problem. Dette kan også være en årsak til at så mange unge flytter fra hjemlandet New Zealand.

Landets innvandringsminister, Erica Stanford, innrømmet at ankomsttrenden nå har nådd et «uholdbart» nivå, og innførte nylig nye visumavgifter som hun mener vil dempe entusiasmen.

New Zealand National Party tok over regjeringsmakten i slutten av november. Partiet beskrives som et sentrum-høyre parti. På sin hjemmeside lover de reduserte skatter, gjenoppbygging av økonomien, bekjempelse av kriminaliteten og forbedring av skole og helsevesen.

Om dette bare er løfter gjenstår å se. Man kan starte med å redusere immigrasjonen, friste de unge til å bli og senke skatter og avgifter. Dette burde være oppnåelig.

Det man trenger er kun politisk vilje.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.