Volodymyr Zelenskyj benytter uavhengighetsdagen til å markere utstøting av de som tilhører den russisk-ortodokse kirken. Han har signert en lov som forbyr religiøse samfunn med koblinger til Russland.

Loven ble tidligere i august vedtatt av nasjonalforsamlingen. Den kommer til å ramme en gren av den ortodokse kirken i Ukraina som myndighetene anklager for å ha koblinger til den russisk-ortodokse kirken. Religion blir dermed politisert. I Russland kritiseres kirken for å være regimetro. Nå kan Ukraina anklages for det samme.

Nyheten om Zelenskyjs signering ble lørdag offentliggjort på nasjonalforsamlingens nettside, samme dag som Ukraina feirer nasjonaldag.

Zelenskyj fører en mer aggressiv retorikk. Han varslet i en video lørdag at Russland skal få svi.

– Russland ønsket å ødelegge Ukraina, men nå har krigen vendt tilbake til utgangspunktet, sier president Volodymyr Zelenskyj i en tale.

Den videoinnspilte talen ble holdt i forbindelse med at Ukraina feirer sin uavhengighetsdag lørdag. Den er spilt inn i grenseområdet der Ukraina startet angrepet på den russiske regionen Kursk for få uker siden.

Zelenskyj insisterer i talen på at Russland kommer til å få vite hva gjengjeldelse er.

– Ukraina har overrasket nok en gang, fastslo han.

– Russland ønsket én ting: Å ødelegge oss. I stedet feirer vi i dag Ukrainas 33. uavhengighetsdag. Og det fienden brakte til vårt land, har nå vendt tilbake til sitt hjem, sa Zelenskyj. (NTB)

Zelenskyj spiller et høyt spill. Invasjonen i Kursk kan få uante konsekvenser.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.