SAS-streiken trappes opp fra onsdag. Fellesforbundet og Parat varsler fullt streikeuttak.
– SAS har ikke vært villige til å imøtekomme oss på noen av våre krav. Vi hadde derfor ikke noe annet valg enn å gå til streik, sier leder Martinus Røkkum for SAS Norge Kabinforening i Parat.
Det er uenighet om både arbeidsvilkår og lønn, sier Røkkum.
Han sier at alle SAS-flygninger på sikt vil bli rammet, og at SAS-flyene vil bli stående på bakken fram til deres krav er godtatt.
NHO mener derimot at SAS har strukket seg langt for å komme de kabinansatte i møte både når det gjelder lønn og arbeidstid.
– Vi beklager de ulemper og den usikkerhet de reisende nå kan bli utsatt for, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart.
– Det er spesielt uheldig med en konflikt i en situasjon der selskapet er under konkursbeskyttelse og restrukturering og fortsatt taper penger. Denne konflikten bidrar til å gjøre en allerede vanskelig situasjon enda vanskeligere, sier Lahnstein.
SAS har understreket at kun et fåtall flyginger blir påvirket fredag. Fra onsdag blir det andre boller, da trappes streiken betraktelig opp.
Martinus Røkkum sier til Børsen
at de tar ut alle de kan.
– Fra onsdag morgen tar vi ut alle som skal på jobb, sier han. Det betyr at uttaket blir på 240 ansatte.
I en pressemelding sier Røkkum at det er tydelig at partene har «to ulike virkelighetsopplevelser».
Han anklager videre selskapet for å ikke ønske «å gi ansatte noen form for bedring i arbeidsbetingelsene, tvert imot bruker de konkursbeskyttelsen og restruktureringen til å skvise enda mer ut av allerede hardt pressede ansatte».
Uttaket kan gjøre at alle SAS-fly blir satt på bakken, ifølge VG.
– Vi ser ingen annen løsning enn å kjøre hardt mot hardt mot SAS. Vi varsler derfor en kraftig opptrapping av streiken fra førstkommende onsdag, hvor vi tar ut alle våre kabinansatte i SAS, rundt 550, inkludert de 115, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til avisa etter et møte i forbundet fredag formiddag.
SAS selv skriver at de har som mål å komme i gang med mekling igjen fortest mulig.
– Vår prioritet nå er å minimere forstyrrelser i trafikkprogrammet, og støtte våre berørte kunder med ombookinger til alternative avganger og gi så utfyllende informasjon som mulig.
Flyselskapet legger til at det kun er et begrenset antall flyginger som påvirkes fredag, og at berørte passasjerer blir varslet enkeltvis.
Fellesforbundet varslet at 115 av deres medlemmer ville tas ut i første streikeuttak fredag. Parat varslet at fem medlemmer blir tatt ut fra fredag, mens de raskt ville trappe opp med til sammen 40 medlemmer i løpet av helgen.
Fra onsdag av vil det altså være rundt 550 streikende fra LO og rundt 240 fra Parat.
– De står langt nok fra hverandre til at det ikke var mulig å få noen løsning nå. Nå vil streiken gå sin gang, og så får vi se når det er grunnlag for å komme tilbake til forhandlinger. Men dette blir løst enten i løpet av kortere eller lengre tid, sier riksmegler Mats Wilhelm Ruland til Dagens Næringsliv.
Han legger til at han skal ha en samtale med forhandlingslederne i løpet av helgen. Ruland kaller det «surt» at partene ikke kom i mål.
Forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet sier at de kabinansatte i lang tid har båret mye av byrden nedskjæringene i SAS har medført.
I en pressemelding skriver forbundet at stadige kriser har ført til oppfordring om mer fleksibilitet, kutt i lønn og uforsvarlige arbeidsvilkår.
– Nok er nok, sier Sivertsen.
Fellesforbundet opplyser at begynnerlønn for en kabinansatt i SAS i dag er 27.500 kroner i måneden, og at det ikke er tillegg for kvelds-, natt- eller helgearbeid.
– Folkene våre i kabin er rett og slett slitne. Grensen for mer fleksibilitet er for lengst overtrådt, sa Sivertsen før meklingen startet.
Sivertsen mener de kabinansatte har fremsatt «rimelige krav om to frihelger i måneden for å kunne opprettholde et minimum av sosialt liv og en daglig spisepause et annet sted enn ved dokøen til de reisende».
– SAS har avvist alle krav og ønsker at de kabinansatte skal fortsette å arbeide under vilkår som ikke er forenlig med norsk arbeidsliv, sier Sivertsen.
Røkkum i Parat sier det er SAS som må bære ansvaret for at passasjerene blir rammet.
– Vi beklager dette sterkt. Men denne streiken kunne SAS unngått hvis de hadde vist reell vilje til løsning, sier kabinlederen.
Han sier medlemmene krever reelle forbedringer.
– Vi er villig til å streike lenge om nødvendig, men håper at SAS tar til fornuft. Med et anstendig tilbud fra SAS setter vi oss ved forhandlingsbordet igjen, sier han.
Norske SAS-flygeres forening (NSF) har sendt en sterk oppfordring til selskapets ledelse om å komme dem i møte og omtaler de kabinansattes krav som rimelige.