Så vidt meg bekjent har vi ikke noe norsk ord tilsvarende det engelske «lawfare». Det kan oversettes med «juridisk krigføring». Det at man bruker lovene og rettsapparatet mot sine politiske fiender.

Den britiske folkerettseksperten Natasha Hausdorff hadde nylig et foredrag om emnet som kan ses på You Tube. Hun er en av dem som er engasjert mot bruk av «lawfare» i det pågående angrepet terrororganisasjonen Hamas og deres støttespillere fører mot Israel. Jeg nevner Sør Afrikas bruk av lawfare som norsk UD har sluttet seg til. Media er fulle av artikler og sendinger der Hamas juridiske anklager mot Israel videreformidles ukritisk. Ord som krigsforbrytelse og folkemord sitter løst. Likeledes ulovlig okkupasjon.

Slik jeg ser det kan vi også se eksempler på bruk av lawfare mot andre enn stater. Hva kan man kalle alle de juridiske sakene som er rettet mot Donald Trump og hans medspillere siden han vant persidetvalget i USA i 2016? Jeg stiller også spørsmål om en rekke forordninger fra EU og nasjonal lovgivning såvel innenfor som utenfor EU, som i særdeleshet er egnet til å ramme dem som er motstandere av masseinnvandring til Europa fra andre kontinent.

Som kjent kom Sovjetunionen allerede på 1960-tallet med forslag om internasjonalt juridisk forbud mot «hate speech». Nå har dette opprinnelige forslaget fra Sovjetunionen som skulle hindre dessidenter i å ytre seg fått fotfeste også i Vesten. herunder Norge. Stadig sitter jeg igjen med et inntrykk av at lovgivning og rettsutøvelse er utformet slik at det fremmer bestemte politiske ideologier og straffer andre.

Er det lawfare vi ser rundt oss når noen demonstranter tilsynelatende har frie tøyler og andre får beskjed om å fjerne seg for å imøtekomme ro og orden? Bør vi ha et norsk ord for lawfare?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.