En transperson fra Australia har vunnet en diskrimineringssak mot en sosial medieapp kun for kvinner, etter å ha blitt nektet tilgang. Dette melder BBC.

Domstolen fant at Roxanne Tickle var et offer for indirekte diskriminering, som refererer til når en avgjørelse er til ulempe for en person med en bestemt egenskap. Dommeren har beordret appen til å betale Tickle 10.000 australske dollar pluss saksomkostninger.

Saken «Tickle vs Giggle» er første gang påstått diskriminering på grunn av kjønnsidentitet har blitt behandlet av en føderal domstol i Australia.

BBC skriver at dette er en «skjellsettende dom» når det gjelder kjønnsidentitet. Selve kjernen i saken var det stadig mer omstridte spørsmålet: Hva er ei kvinne?

Det umulige spørsmålet: Hva er en kvinne?

Tickle ble født som mann, men skiftet kjønn og har levd som kvinne siden 2017.

I 2021 lastet Tickle ned «Giggle for Girls», en app som ble markedsført som et tilfluktssted for kvinner på nettet der menn ikke var tillatt.

For å få tilgang måtte Tickle laste opp en selfie som bevis på å være kvinne, noe som ble vurdert av en programvare for kjønnsgjenkjenning som var utviklet for å utelukke menn.

Syv måneder seinere – etter å ha blitt medlem av plattformen – ble medlemskapet imidlertid trukket tilbake.

Tickle hevdet å bli diskriminert på grunn av sin kjønnsidentitet og saksøkte den sosiale medieplattformen, samt administrerende direktør Sall Grover, og krevde en erstatning på 200.000 australske dollar, med påstand om at Grovers «vedvarende feilkjønning» hadde ført til «konstant angst og tidvis selvmordstanker».

Helsesykepleiere er usikre på hvordan de skal håndtere kjønns­forvirrede barn

Kvinne, kjenn din kropp med penis

Men Sall Grover mener at ingen mennesker kan skifte kjønn. Hun er selverklært TERF – et akronym som står for trans-ekskluderende radikalfeminist. BBC hevder at TERFs syn på kjønnsidentitet «er allment ansett for å være fiendtlig innstilt til transpersoner».

Giggles juridiske team har gjennom hele saken argumentert for at kjønn er et biologisk begrep. De innrømmer at Tickle ble diskriminert – men på grunn av kjønn, og ikke kjønnsidentitet. Appen er designet for å ekskludere menn, og fordi grunnleggeren oppfatter Tickle som mann, hevder hun at dette var lovlig.

Men dommer Robert Bromwich sa i sin avgjørelse at rettspraksis konsekvent har slått fast at kjønn er «foranderlig og ikke nødvendigvis binært», og avviste Giggles argumenter.

Tickle uttaler at dommen «viser at alle kvinner er beskyttet mot diskriminering», og håper at saken ville være «helbredende for transpersoner og kjønnsmangfoldige personer».

«Dessverre fikk vi den dommen vi forventet. Kampen for kvinners rettigheter fortsetter», skrev Sall Grover på X som svar på avgjørelsen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.