Fire år etter at kullgruva Svea på Svalbard ble stengt, har gruven blitt overlatt til naturen.
– Det er ikke lenger nok å beskytte naturen, vi må også restaurere ødelagt natur. Dette prosjektet gir oss veldig verdifulle erfaringer om naturrestaurering og setter ambisjonene når vi nå skal i gang med å restaurere natur flere steder i Norge, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.
Gruvesamfunnet Svea ble nedlagt i 2020 etter 104 år med produksjon, og alt skjer i klimaets navn. Mange tidligere gruvearbeidere mister jobben og vil dermed bli tvunget til å flytte fra Svalbard.
Ingen vet helt hvordan Svalbard skal få sin energi. Foreløpig er det diesel, men målet er selvsagt «fornybar» energi.
Det er selvsagt bra med miljøvern. Flyplass, havn, veier og bygg er fjernet. Bare noen kulturminner får stå. Kostnadene er i området 1,6 milliarder kroner (inkludert Lunckefjell). Prisen er i området 7-800.000 per nordmann som bor på Svalbard.
– Når vi klarer å restaurere en gammel gruveby tilbake til natur i Arktis, med de logistikkutfordringene som er der, kan vi klare det på fastlandet også. Dette er viktig kunnskap å ta med i forbindelse med Naturmeldingen som legges frem i høst, sier klima- og miljøministereren.
Men hva med menneskene? Det virker som om vi vanlige folk helst bare skal gi opp, for da redder vi liksom kloden?
Hva er jordkloden verdt uten mennesker?
Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!
Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.