Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen (M) har nettopp kommet hjem fra en reise til Kenya. Dette melder dansk TV2.

I den anledning ga han et intervju til avisen Berlingske, der han åpnet for at Danmark på et tidspunkt kan ta imot arbeidskraft fra «utvalgte partnerland» i Afrika.

«Det er viktig at vi ikke bare sier Afrika, for det er også land som Somalia, Sudan og Niger, som nettopp har vært utsatt for et militærkupp. Men Afrika er også Kenya, som har to offisielle språk, hvorav det ene er engelsk, og et demokrati som er skjørt, men som de hegner om,» sier utenriksministeren.

– Moderaternes innflytelse på innvandrings­politikken er gift for Danmark

Koranloven forteller oss hva slags politikere vi har

På regjeringens pressekonferanse torsdag ble statsministeren spurt om hun deler utenriksministerens oppfatning. Mette Frederiksen (S) gjorde det klart at evnen til å tiltrekke seg utenlandsk arbeidskraft er en del av regjeringens «overordnede økonomi- og arbeidsmarkedspolitikk».

Løkke Rasmussen selv erkjenner at temaet er «konfliktfylt». Blant partiene i Folketinget får Afrika-spørsmålet en blandet mottakelse.

Dansk TV 2 skriver at Martin Lidegaard, leder for Radikale Venstre, kaller kunngjøringen «spennende».

EU-topp hevder at europeere vil «sulte» uten migranter

FN bekymret over rasisme mot afrikanere i Norge

Lidegaard understreker at det er en rekke fordeler ved å satse på afrikanske land: «Det er langt flere velutdannede unge mennesker i Afrika. Vi har skjøre stater med kaos og fattigdom, men vi har også velorganiserte land som Kenya og Uganda, der unge mennesker drømmer om å enten komme opp og jobbe eller studere.»

Dansk Folkeparti (DF) har derimot den motsatte reaksjonen. Leder Morten Messerschmidt peker på at mange dansker allerede forgjeves forsøker å komme inn på arbeidsmarkedet. «Vi har seniorer som blir diskriminert på grunn av alder, og mer enn 100.000 funksjonshemmede som er klare til å ta fatt,» sier han.

Messerschmidt mener at utenriksministerens utspill er et uttrykk for en innvandringspolitikk som «seiler» under denne regjeringen. «Vi vil ikke ha flere mennesker fra Afrika eller Midtøsten. Vi burde sende flere tilbake i stedet for å hente dem hit».

Konservativ journalist: «De helliges leir» er blitt realisert, 50 år seinere

Danmarksdemokraterne har også vanskelig for å forstå hvorfor Lars Løkke Rasmussen skal «fly rundt nede i Afrika» og «shoppe folk til Danmark». Hans Kristian Skibby mener at man i stedet bør se på land som Spania, Italia og Portugal.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.