Foto: Trine Skarvang.

Haugemusikalen Det brenner en ild, som oppføres i Gamlebyen i Fredrikstad i disse dager, er helt fantastisk. Utrolig gode skuespillere/sangere som Hans-Marius Hoff Mittet (Hans Nielsen Hauge), Sanne Kvitnes (Følgesvennen), Alexander Hermansen (presten), Dag Brandth (fogden) – og amtmannen, kapellanen, søsteren, boktrykkeren, ja hele ensemblet. De spiller og synger oss til sterke følelser, både litt latter og tårer i øyekroken. Nydelig fremført solosang, musikk og fullt kor. Det runger på festningen.

Haugemusikalen gir en veldig god innføring i tiden rundt 1790–1824, da Hans Nielsen Hauge virket som lekpredikant. Den viser armod blant folket i et skarpt klassedelt samfunn, stort skattetrykk som bare økte og økte, og prester og embetsmenns maktmisbruk og styring. Landet var styrt eneveldig fra København gjennom statskirkens prester og embetsmenn.

Hauge reiste fra Rolvsøy til Kristiania i 1796 med manuskriptet til to bøker. Det ble starten på en av Norges mestproduserende forfatterskap i forhold til befolkningen, som bare var på 850.000 mennesker i Norge på den tiden. Han skrev 33 bøker og skrifter med et opplag på over 200.000 og mange hundre brev, hvorav 500 er bevart.

Han skapte den første norske religiøse vekkelsesrørsla, lekmannsrørsla i 1796–1804. Han ble fengslet en rekke ganger, og de klarte å knekke ham gjennom det siste fengselsoppholdet, som varte i 10 år. Han slapp ut av fengslet for siste gang i 1814.

Det var Konventikkelplakaten som var en forordning som ble innført 13. januar 1741 av kong Christian VI av Danmark og Norge, og forbød legpredikanter å avholde gudelige forsamlinger – «konventikler» – uten sogneprestens godkjennelse, som medførte fengslingen av Hauge. Konventikkelplakaten satte også et absolutt taleforbud for kvinner.

Hauges arbeid utviklet seg til bevegelsen Haugianerne, men Hauge mente at det var viktig å være med i statskirken.

Hauge var både gründer av 50 egne virksomheter i hele landet opp til Troms, og bidro til 150-talls andre, og etablerte sosialt entreprenørskap for å bedre samfunnet både lokalt og nasjonalt. De eldre skulle tas vare på, og kvinner og menn ble likestilt med lederjobber. Den med beste kompetanse og egnethet fikk jobbene uavhengig av kjønn. Hauge utviklet et distribusjonsnett for spredning av sine bøker, papirmølle, trykkeri, og handelsvirksomhet m.m. Han ville ha informasjon og lærdom ut til folket, og bidro til lese- og skriveopplæringen. Hauge ar virkelig en foregangsmann forut for sin tid.

Relevans til i dag?

Vi er midt inne i et samfunns- og maktsystem som tilsvarer datidens maktmisbruk.

Vi belastes med store skatter, avgifter og dyre varer/bensin/energi, av den styrende «overklassen/politikerne», mens staten svømmer i penge. De styrende bevilger seg privilegier og gjør seg selv rike. De styrende «leker» sammen i andedammen Arendalsuka eller andre arrangement. Det blir utskrevet forordninger i form av hatlover og andre begrensninger på ytringsfriheten som bl.a. forsamlingsfriheten og 17. mai-tog under koronanedstengningen. Norge har igjen blitt et lydrike, denne gangen under EU. Det medfører rettsforfølgelse og fengsling ved ytringer på Facebook eller uttalelser fra eldre på sykehjem o.l. Det skapes frykt i befolkningen nå som den gang på slutten av 1800-tallet.

Hauge var en ulært bondesønn som fikk en åndsopplevelse bak plogen på åkeren 5. april 1776. Han opplevde at Guds kjærlighet besøkte ham, og han var trygg i å forkynne selv om det kunne føre til at han mistet livet eller alt han eide, hvilket han gjorde.

Dagens Hans Nielsen Hauge!

Hvem er Hans Nielsen Hauge i dag?

Hvem kan samle folket mot det regimet som blir trangere og mer autoritært, medfører flere og flere i matkøene og med økonomiske problemer?

Hvem kan snu skuta slik at virksomheter får vilkår hvor de kan utvikle seg, bli levedyktige og ikke gå konkurs?

Hvem kan skape trygghet for pensjonistene til å kunne forvente pleie og et verdig liv på sine siste dager?

Hvem kan gi unge mennesker framtidstro, slik at de tør å sette barn til verden?

Hvem kan hindre at personer blir fengslet uten rettferdig lov og dom?

Hvem kan stoppe maktmisbruket over befolkningen som alltid må betale prisen til sist?

Jeg håper virkelig det kommer et godt menneske som får snudd skuta før den kjøres helt på grunn i Norge. USA har fått sin Donald Trump og Ungarn har sin Viktor Orbán.

Hvem kommer til Norge?

 

Haugemusikalens tre siste forestillingsdager er onsdag, fredag og lørdag.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.