Forskere har nå funnet spor etter vegetasjon og fossiler under et 3.000 meter tykt islag på Grønland.

– Vi har nå direkte bevis, ikke bare for at isen var borte, men at det levde planter og insekter der, sier Paul Bierman, professor ved University of Vermont i en pressemelding.

I en ny  studie har forskerne undersøkt bunnen av en 3.000 meter lang borekjerne. Kjerneprøven ble tatt i 1993 og har ligget i 30 år på et lager i Colorado.

Bunnen av iskjernen inneholder 150 centimeter med stein og grus fra bakken under innlandsisen, skriver Forskning.no.

Her har forskere nå funnet jord og fossiler.

I prøven var det et valmuefrø, rester fra sopp, et bein og et øye fra insekter, knoppskjell fra vierslekten, biter av treverk fra vierslekten, og sporer fra kråkefotplanter fra dvergjamnefamilien (Selaginella rupestris).

– Disse fossilene er klare bevis på isfrie tider på Grønland, sier Alan Hidy ved  Lawrence Livermore National Laboratory.

Grønland var trolig isfritt i mange tusen år, sier Bierman i en artikkel fra University of Vermont.

Bakken var isfri lenge nok til at det ble dannet jord. Et tundra-økosystem fikk fotfeste.

Statuen av Leif Eriksson på den isfrie delen av Grønland. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Artene som er funnet gjør at forskerne tror at temperaturen sentralt på Grønland var 1 til 10 grader i juli da plantene levde her.

Isen ble erstattet med et kaldt, tørt og åpent landskap, kanskje med noen forkrøplede trær. Snøen ble liggende inn mot sommeren.

Videre skriver forskerne at dagens isdekke trolig ikke er eldre enn 1,1 millioner år.

Kerim Hestnes Nisancioglu forsker på fortidens klima og er professor ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning, bekrefter at studien slår hull på myten mange klimaforskere har hatt, om at Grønland har vært dekket av is i mange millioner år.

– Dette har vært kontroversielt og de fleste har nok ment at det var is i sentrale deler av Grønland i flere millioner år, sier han.

Inntil nå har forskerne trodd at man må svært langt tilbake i tid før man finner ett klima som var varmt nok til at den tykkeste delen av isen var smeltet vekk. Det vil si minst tre millioner år tilbake i tid, under den varme geologiske perioden Pliocene hvor COnivået i atmosfæren var høyt.

– Nå viser det seg at isen var borte mye nærmere vår tid, hvor CO2 nivået ikke var like høyt og sannsynligvis lavere enn i dag, avslutter Nisancioglu.

 

Kjøp eboken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.