Et av Jordens viktigste klimasystem i Atlanterhavet står i reell fare for å kollapse innen få år.
Det mener forskere bak en ny studie ved Utrecht Universitet i Nederland.
Den raske økningen i globale temperaturer påvirker havstrømmene på en dramatisk måte. Dette bidrar blant annet til at isen på Grønland smelter raskere. Dermed øker også nedbørsmengden over havet drastisk, som igjen øker andelen ferskvann spesielt i den nordlige delen av Atlanterhavet, skriver dansk TV2.
I ytterste konsekvens kan det resultere i at sirkulasjonen i Atlanterhavet stopper helt opp, advarer forskerne i den nye klimastudien. Risikoen for at det kan skje før 2050 er beregnet til 59 prosent.
«Dette vil medføre store og irreversible endringer for verden og menneskeheten», heter det i studien fra Utrecht University.
Ifølge studien er det overhengende risiko for at de livsviktige havstrømmene i Atlanterhavet kan kollapse allerede på 2030-tallet, men ifølge forskernes beregninger varierer tidshorisonten for sammenbrudd fra år 2037 til 2064.
– Dette er virkelig bekymringsfullt, sier havforsker René van Westen, som er medforfatter av studien.
Systemet forskerne sikter til, kalles på fagspråket «Atlantic Meridional Overturning Circulation» (AMOC). Det er denne havstrømmen som transporterer kaldt vann til varmere strøk, og varmt vann videre mot nord.
Dette bidrar til å temperere områdene rundt Atlanterhavet, og gjør at vintrene i Europa er mye mildere enn de ellers ville vært.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.