Frem til juli i år har 93 barn under 15 år blitt mistenkt for å være involvert i drapsplaner, sammenlignet med 26 i samme periode i 2023.

Ifølge politiet foregår rekrutteringen av disse såkalte barnetorpedoene nå gjennom sosiale medier og krypterte apper.

– Mitt inntrykk er at dette er en bevisst strategi fra våre kriminelle nettverk. Det er ekstremt effektivt og brutalt, sier Hanna Paradis ved den nasjonale operative avdelingen (Noa) til SVT.

Ifølge Lisa Dos Santos, en aktor som jobber mot grov organisert kriminalitet, kan det ta bare noen timer fra en drapsordre blir utstedt til forbrytelsen blir begått.

– Mitt svar er enkelt: Nei, nei, nei, barn skal ikke ha disse appene. Foreldre må ta mye mer ansvar for mobilene sine.

Politi og påtalemyndighet understreker også behovet for at selskapene som står bak appene som brukes, tar et større ansvar for å forhindre denne typen kriminell aktivitet på plattformene sine.

– De har muliggjort utallige drap. Jeg skulle gjerne sett at det ble lagt press på disse teknologigigantene for at de ikke skal tillate dette på sine plattformer når så mange liv går tapt, sier Lisa Dos Santos.

– Det er som en jobbpool. Det er klart at det ofte er en trøblete sosial bakgrunn, men vi ser også helt vanlige ungdommer som har en velfungerende hverdag, går på skole, har fritidsaktiviteter og bor hjemme. Mennesker som er helt ukjente for politiet, sier hun.

Politisjef av Noa Carin Götblad beskriver situasjonen som «marerittaktig».

– Vi har en situasjon der barn selv søker arbeid som drapsmenn. Det har vi aldri sett maken til i moderne tid.

Kjøp «Europas underlige død»!

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.