Antallet barn under 15 år i Sverige som mistenkes for å være involvert i drapsplaner, har mer enn tredoblet seg bare siden i fjor. Dette melder SVT.

Rekrutteringen av barnemordere kan skje i løpet av noen timer – over telefon. «Min oppfatning er at dette er en bevisst strategi fra våre kriminelle nettverk. Det er ekstremt effektivt og brutalt», uttaler Hanna Paradis ved Nationella operativa avdelningen, NOA.

Nye tall fra den svenske påtalemyndigheten viser at 93 barn under 15 år er mistenkt for å være involvert i drapsplaner, inkludert drap, medvirkning til drap eller drapsforsøk fram til utgangen av juli i år. I tilsvarende periode i fjor var tallet 26.

Den kraftige økningen i antall unge voldskriminelle, som selv SVT omtaler som «barnesoldater», kan ifølge politiet forklares med en profesjonalisering av rekrutteringen. Det som tidligere skjedde i boligområder, og over lengre tid, skjer nå digitalt og mye raskere.

Sverige: «Barne­soldater» tilbys en halv million for å utføre drap i Danmark

Sverige: Barn frakter håndgranater

Dødslister, der navn på personer oppgis sammen med en prislapp på opptil 1 million svenske kroner i betaling, sirkulerer på sosiale medier og i krypterte tjenester som Telegram.

«Du synes kanskje det er mye penger, men den risikoen du utsetter deg for, den skyteskiven du og familien din blir, den vil du ha med deg hele livet. I den sammenhengen er det ikke så mye penger», påpeker Hanna Paradis.

Sverige: Kraftig økning av barnevold, dagens system «har feilet»

Ifølge aktor Lisa Dos Santos blir det stadig vanligere at unge mennesker tar på seg oppdrag uten å kjenne verken oppdragsgiver eller målperson.

«Det er som en slags jobbpool. Selvfølgelig er det ofte vanlig med en problematisk sosial bakgrunn, men vi ser også helt vanlige unge mennesker som har en velfungerende hverdag, går på skole, har fritidsaktiviteter og bor hjemme. Personer som er helt ukjente for politiet», sier hun til SVT.

Ifølge politiet er annonsene ulovlige. Dos Santos etterlyser at selskapene bak appene tar mer ansvar.

«De har gjort utallige drap mulige. Jeg skulle gjerne sett at det ble lagt press på disse teknologigigantene for at de ikke skal tillate dette på plattformene sine når så mange liv går tapt».

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.