Document bragte mandag en gladnyhet fra Sverige: Strømmen er snudd, flere flytter ut av landet, enn inn – og det skulle være første gang på et halvt århundre.

Ingen har forlatt Sverige

Nyheten ble presentert av migrasjonsministeren selv, Maria Malmer Stenergard. Hun hadde dette år registrert en nettoutvandring fra Somalia, Irak og Syria på tusenvis av mennesker, men nu viser det svenske skatteverkets tall at 0 – null – personer fra disse landene har forlatt Sverige. 

– En stor bløff

Ifølge migrasjonsministeren var nettoutvandringen av irakere ca. 900 personer, somaliere ca. 1100 og syrere på i underkant av 500 personer i årets første fem måneder. 

– Alt tyder på at dette er en stor bløff. Eller – hvis man skal være snill – villedende, skriver Fria Tider

Antydningens kunst

Det er Skatteverket som har luket ut personer som ikke bor – eller kanskje aldri har bodd – i Sverige og de utlukede personene er gått inn i regjeringshodene som «utvandrede». Dette skriver ikke regjeringen, de nøyer seg med å antyde det i siste setning: 

– Regjeringens innsats for å forbedre folkeregistreringen antas å bidra til dette resultatet. 

Business as usual

Skatteverkets tall viser at 5992 feilregistrerte personer de fem første månedene av 2024 ble fjernet fra registrene. Ser man bort fra disse hadde Sverige fortsatt nettoinnvandring, med andre ord business as usual, svenskene flytter ut og den tredje verden flytter inn. 

Sverige: Flere flytter fra enn til for første gang på et halvt århundre

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.