Å gi transpersoner fulle rettigheter som det kjønn de identifiserer seg som, er et overordentlig viktig tema for demokratene i USA. Men nu har Biden-administrasjonen lidd et nederlag da høyesterett stoppet en regelendring som ville gitt biologiske menn adgang til kvinners omklednings- og dusj/badderom såfremt de «identifiserer» seg som kvinne.

Mekka for lesbiske transkvinner

Den nye føderale regelen som ble utstedt av Biden-administrasjonen i april, utvider rammene for en lov av 1972 kjent som Title IX, som forbyr kjønnsdiskriminering i skoler som mottar føderal støtte, det vil blant annet si de fleste universiteter. 

Regelen er et forsøk på å utvide lovens definisjon av «på grunnlag av kjønn» til også å omfatte selvvalgt kjønnsidentitet. Loven som ikke fikk lov til å bli stående, ville ha stoppet såkalte «bathroom bans» som hindrer transkjønnede studenter fra fritt å velge fasiliteter som garderober og baderom som samsvarer med deres egendefinerte kjønnsidentitet. 

Stoppet før nytt undervisningsår

Domstolen avgjorde med fem mot fire stemmer å legge hele den 1577 sider lange regelen til side. 

Dommer Neil Gorsuch som er utnevnt av Trump, skilte lag med den konservative blokken og stemte sammen med de liberale for at størstedelen av regelpakken, det som ikke har noe med transkjønnede i skoler og høyskoler å gjøre, skulle tre i kraft. 

Høyreekstremt

– Statsadvokaten i Tennessee kalte høyesteretts avgjørelse «en seier for studentenes personvern, ytringsfrihet og rettsstatsprinsipper», mens Cathryn Oakley fra Human Rights Watch kalte det «skuffende at Høyesterett har tillatt høyreekstreme krefter å stoppe implementeringen av viktige borgerrettigheter for unge mennesker», skriver BBC

Avgjørelsen gjør det sannsynlig at transkjønnede tenåringers mulighet til å bruke sitt foretrukne pronomen på skolen uten foreldrene erkjennende – samt transers tilgang til kjønnsspesifikke fasiliteter – vil ende opp i enda et nytt kulturkrigsoppgjør.

Genitalia har ingenting med kjønn å gjøre

Konservative i republikansk-ledede delstater har vedtatt lover som forbyr elever å bruke toaletter som ikke samsvarer med deres medfødte kjønnsutrustning – og som forbyr transkvinner å delta i kvinneidrett. Den nye regelen ville ha opphevet slike lover og forbudt skoler å behandle transer anderledes på grunnlag av ulik genital utrustning, blant annet ved tilgang til intimrom. 

Republikanske statsadvokater hadde sendt inn hastebegjæringer om å blokkere de nye reglene før nytt skoleår, noe som tilskyndet Biden-administrasjonen til å be høyesterett om en hasteavgjørelse som tillot tilføyelsene til Title IX. 

Biden vil reformere høyesterett – et kamuflert angrep på forfatningen

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!


Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonnér her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.