Karbonfangst fra Oslos søppelforbrenningsanlegg på Klemetsrud er utsatt igjen.

Hverken anlegg eller terminaler for å transportere gassene er påbegynt.

Også i 2023 ble klimaprosjektet utsatt etter solid budsjettsprekk, og man så nok et eksempel på rådyre og meningsløse klimatiltak.

På Klemetsrud sør i Oslo skulle det bygges et stort anlegg for karbonfangst, noe som hevdes å skulle bidra til å redde jorden fra en klimakrise.

Karbonfangst: Pengesluk på Klemetsrud utsettes

Noen undres hvor mange måner Norge skal lande på.

Investeringene i prosjektet skal behandles på nytt i høst, opplyser selskapet til Avisa Oslo.

– Dette betyr at vi kan ha et CO2-fangstanlegg i Oslo i 2028/29, sier kommunikasjonssjef Truls Jemtland til avisen.

Planene er altså ikke forkastet, bare utsatt. Planen er at CO2 skal transporteres til Oslo havn, for så å fraktes med skip i flytende form til en terminal i Øygarden utenfor Bergen. Slipper ikke skipene som frakter plantenæringen ut noe som helst?

Og selvsagt er ikke det magiske året 2030 passert med denne utsettelsen.

Som vanlig er Norge først i verden. Det betyr i praksis at vi tar alle kostnader. Inntektene består i stor grad av subsidier finansiert av skatt fra borgere og bedrifter.

Næringsbyråd Anita Leirvik North (H) har fortsatt stor tro på prosjektet.

– Jeg har klokkertro på at vi kommer i mål med dette. Det jeg har fått tilbakemelding på er at det skal stå ferdig rundt 28/29 med driftsstart innen 2030. Jeg skulle gjerne sett at det var ferdig i går, men det var viktig for oss med den kostnadsreduserende fasen, sier North.

Forbrenningsanlegget på Klemetsrud står for 17 prosent av Oslos klimagassutslipp. Kommunen er helt avhengig av karbonfangst for å nå målet om å kutte klimagassutslipp med 95 prosent i 2030 sammenlignet med 2009, skriver NTB.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.