Journalist Camilla Mellemstrand i avisen Nationen slettet sine kommentarer etter hun ble konfrontert med hvorfor hun omtalte Document som «høyreekstreme».

Fredag 16. august publiserte Document en sak om fadesen rundt Tines «klimamelk». Med tittelen: «Tines «fremtidsmelk» fra kuer som raper mindre metan ble en fiaskoble en sak undertegnet Camilla Mellemstrand i Nationen sitert, med tydelig henvisning til avisen i tråd med allmenn sitatpraksis i pressen.

I Facebook-gruppen Venner av norsk landbruk, som har 97.000 medlemmer, la et gruppemedlem ut en lenke til Documents sak, med teksten: «Fiasko!»

Det fikk journalisten Camilla Mellemstrand i Nationen til å reagere. I en kommentar til innlegget skrev hun følgende:

«Skulle ønske du kunne lenke til min sak i Nationen heller, siden det er jeg som har skrevet denne saken og ikke til en høyreekstrem nettside som bare har «tatt» min sak.»

Deretter diskuteres det flittig i kommentarfeltet hvorvidt det er en rimelig beskrivelse av Document.no. Mellemstrand fortsetter med følgende kommentar:

«Og angående at vi i mainstream media i følge dine kommentarer her i tråden kommer diltende etter Document.no: Denne nyheten plukket jeg opp på et seminar på Arendalsuka på et seminar på Arendalsuka på et foredrag hvor ulike næringslivstopper delte vellykkede og mindre vellykkede innovasjoner. Å dilte etter Document.no står på ingen måte på min liste over journalistiske metoder.»

Den som la ut innlegget mener at Document.no har ledet an i flere saker, og hevdet Nationen med flere heller diltet etter.

Mellemstrand svarer deretter følgende:

Vi er eid av Amedia og Bondelaget. Vi kan være enig om at ytringsfrihet og mediemangfold er et gode iallfall.

Document tok dermed kontakt med Nationen-journalisten og stilte følgende spørsmål:

1) Hva er det som gjør at du betegner Document.no som høyreekstremt?

2) Er ikke sitatretten noe både Nationen, og ikke minst Amedia-aviser daglig benytter seg av? 

3) Du sier at ytringsfrihet og mediemangfold er «et gode». Hvorfor betegner du da andre deler av denne mediefloraen som høyreekstreme?

4) Nationen har en stygg forhistorie med jødehat og støtte til landssvikere som søkte å utrydde jødene som folk under andre verdenskrig. Er det ikke paradoksalt for en avis som er så opptatt av historien – å ikke være klar over egen historie?

Mellemstrands kommentarer i gruppen Venner for norsk landbruk 16. august 2024.

Journalist Camilla Mellemstrand slettet kommentarene på innlegget kort tid etter Document sendte henvendelsen til henne fredag kveld. Hun opplyser i epost og SMS at hun ikke ønsker å svare på spørsmålene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.