Utenriksdepartementet (UD) kaller mpox-situasjonen alvorlig, og mener det må internasjonalt samarbeid til for å stanse spredningen.

Mpox, som for kort tid siden het apekopper (monkeypox), beskrives slik av Folkehelseinstituttet (FHI):

Viruset smitter ved kontakt med infiserte dyr og mellom mennesker. Sykdommen er endemisk i noen afrikanske land, og forekomsten har vært økende de siste årene. Mpox karakteriseres av feber og utslett, og er vanligvis selvbegrensende, men alvorlige tilfeller og død kan forekomme.

Verdens helseorganisajon (WHO) er allerede ute med sine advarsler. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim er bekymret.

– Situasjonen er alvorlig når WHO nå erklærer en internasjonal folkehelsekrise, sier statsråden til VG.

Viruset ser ut til å ha opprinnelse i Den demokratiske republikken Kongo, men har spredt seg til 13 land, ifølge UD.

Tvinnerheim snakker om tiltak som minner om covid-tiden: Vaksiner, testing, globalt samarbeid og behandling. Ordet nedstengning bruker hun dog ikke.

– Norge har de siste årene jobbet aktivt for å styrke internasjonal beredskap og respons og global helsesikkerhet. Det er behov for økt internasjonal koordinering, finansiering og styrket regulering.

Det beste Norge kan gjøre er å hjelpe de rammede landene i Afrika, mener Preben Aavitsland, fagdirektør i FHI.

– Situasjonen er alvorlig for de rammede landene i Afrika, men ikke for Norge.

Mpox virker ikke veldig truende, selv for de som blir smittet.

– Dødsrisikoen antar vi er langt under én prosent, sier Aavitsland.

Enkelte land kommer nok allikevel til å reagere sterkt. Da spørs det om folk orker en runde til med vaksinetvang og begrensninger.

Oppdatering:

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) hever risikonivået for mpox og ber land om å følge nøye med på turister som kommer fra rammede områder.

– På grunn av de tette båndene mellom Europa og Afrika må vi være beredt på flere importerte tilfeller, sier ECDC-sjef Pamela Rendi Wagner fredag. (NTB-Reuters)

Noen vil kanskje undres: Hvorfor er det egentlig tette bånd mellom Europa og Afrika?

ECDC mener imidlertid at sannsynligheten for vedvarende smitte for den generelle befolkningen i Europa er lav.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.