At Trond Giske med klar margin ble valgt til Trondheim Ap’s førstekandidat torsdag, betyr at Giske utfordrer Støre på hjemmebane. Hans egen statsråd Karianne Tung tapte så det suste. Hun nådde heller ikke opp til tredjeplassen. Dette er statsråden Støre roste som dyktig og seriøs.

Trønderne gjorde altså en dumhet da de vraket henne. Eller er det Støre som er dum?

Han signaliserer at han ikke vil ha Giske. Det får han trolig. Å flagge antipatien på et så tidlig tidspunkt, kan slå kontra. Da legger Støre opp til at det blir en sentrum-periferi-konflikt.

Ingenting er avgjort før Sør-Trøndelag Ap bestemmer lista 30. november. Men Trondheim Ap sender et klart budskap: 104 for Giske og bare 68 for Karianne Tung. At statsråden heller ikke nådde opp til tredjeplassen, var en ren ydmykelse.

– Hun er en drivende dyktig politiker og en veldig dyktig statsråd, kommenterte Støre.

Han vet altså bedre? Eller betyr det at Tung var hans kvinne i maktkampen i Ap?

Styret i Trondheim Ap var splittet om forslaget til stortingslisten. Halvparten ønsket et forslag uten Giskes navn, og leder Pål Sture Nilsen i Trondheim Ap bekrefter overfor TV 2 at han brukte sin dobbeltstemme for at Giske fortsatt skulle være kandidat.

Det endte med at to forslag ble lagt fram til votering over hvem som skulle toppe Trondheim Ap’s innspill – Karianne Tung eller Trond Giske. Flere argumenterte for Tung, som er en sittende statsråd, mens andre trakk fram Giskes egnethet som stortingspolitiker, ifølge Adressa.

Sterke krefter har ikke ønsket noe comeback for Giske. De tapte. Det kan se ut til at det er åpen bane for Giske 30. november. Han har sittet i karantene lenge nok.

Ap har ikke mange å velge mellom. Giske er dreven og populistisk. Han kan utfordre Støre på strøm, rente, inflasjon. Støre har ført Høyre-politikk som Arbeiderparti-statsminister. Tør Giske å si dét? Frustrasjonen er stor på grasrota og i fagbevegelsen. Han kommer til dekket bord. Hvis han tør.

At Giske vekker så sterk motstand, er i ferd med å gi ham sympati. Det er hvem hans motstandere er, som taler til hans fordel: mediene, Oslo, hierarkiene.

Det var et møte preget av splittelse og lange diskusjoner da representantskapet møttes torsdag for å ta stilling til hvilke kandidater de ønsker seg. Møtet varte i tre og en halv time og var lukket for pressen.

– Jeg har aldri opplevd at fløyene ikke engang prøver å skjule den uviljen de har mot hverandre. Det ble ropt ting i salen, åpenlys himling med øynene, sukking. Dette er ikke et samlet parti, ikke i nærheten engang, sier Adresseavisens politiske redaktør Siv Sandvik til NRK.

Eliten er opptatt av å bekjempe Trump, og Giske plasserer seg langs samme aksen, selv om han aldri ville innrømme det.

Han har et stort politisk spillerom. Støre har ødelagt Arbeiderpartiet. Hvis Ap skal ha noen som helst mulighet ved valget neste år, må de vrake Støre, og Giske må utfordre.

Hans akilleshæl er at han er for tungt festet på venstresiden i klassiske spørsmål som Israel/Palestina, høyrepopulisme og rike mennesker. Giske har en enestående mulighet hvis han tør utfordre også sine egne, og f.eks. gå inn for en slanket stat. Han kunne ønske Sveits-flyktningene velkommen hjem. De skaper arbeidsplasser.

Dét sitter nok langt inne.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.