Brasils president Lula da Silva sier nytt valg kan være en løsning i Venezuela. Han vil fortsatt ikke anerkjenne Nicolás Maduro som vinner av valget i juli.

Også Colombias president Gustavo Petro sier at nytt valg kan være en løsning, men både Maduro og opposisjonsleder Maria Corina Machado avviser forslaget.

I et virtuelt intervju med argentinske og chilenske journalister sa Machado at det allerede er avholdt valg som opposisjonen vant, og at det ville være en fornærmelse mot Venezuelas folk å underkjenne det.

– Hvis Maduro heller ikke aksepterer resultatet av et valg nummer to, skulle vi da gå for et tredje valg, spurte hun.

Anerkjenner ikke valget

Lula sier at en annen mulig løsning etter det omstridte valget som både Maduro og opposisjonen hevder de vant, kunne være en koalisjonsregjering.

– Hvis han er noenlunde fornuftig, kunne han overlate avgjørelsen til Venezuelas folk, for eksempel ved å utlyse nytt valg, opprette en ny uavhengig valgkomité og invitere valgobservatører fra hele verden sa Lula torsdag til Radio T.

Lula gjør det klart at han fortsatt ikke vil anerkjenne Maduro som vinner av valget i juli, og at Maduros regjering må offentliggjøre protokollene fra alle valgkretsene.

– Maduro vet han skylder Brasil og resten av verden en forklaring, sa han.

Også Petro foreslår nytt valg. Han sa torsdag på X at en politisk løsning er avhengig av Maduro, og at et nytt valg kan avholdes samtidig som sanksjonene mot landet oppheves og som det innføres amnesti for fanger i Venezuela og for regimet internasjonalt

Lula og hans kollega i Colombia, Gustavo Petro, snakket onsdag med Maduro på telefon, men detaljer om samtalen er ikke offentliggjort.

Strid om tall

Venezuelas nasjonale valgkommisjon kunngjorde etter valget at Maduro var vinneren med 51 prosent av stemmene. Men de har ennå ikke offentliggjort de offisielle valgprotokollene.

Opposisjonen sier på sin side at deres detaljerte opptelling av valgprotokollene viser at deres kandidat Edmundo González fikk 67 prosent av stemmene, nesten 4 millioner flere enn Maduro.

Også en analyse nyhetsbyrået AP gjorde, viser at opposisjonen vant klart. Både Cartersenteret, som var invitert som observatør til valget, og FN har kommet med knusende rapporter om valget.

Venstresamarbeid

Mange land i Latin-Amerika har anerkjent González som ny president, mens noen støtter Maduro.

Men de venstreorienterte lederne i Brasil, Colombia, Mexico og Chile, som har hatt et rimelig godt forhold til Maduro, har tatt en mer nøytral holdning,

De tre første gikk sammen om å kreve at valgprotokollene fra alle valgkretsene offentliggjøres, slik loven i Venezuela krever, før de vil godta resultatet.

Celso Amorim, tidligere utenriksminister og Lulas fremste rådgiver i utenrikssaker, var observatør under valget og sa i en høring i kongressen at et nytt valg ville måtte verifiseres på solid og robust vis.

Han sa også at Brasil er villig til å hente ut seks opposisjonspolitikere som søkte tilflukt i Argentinas ambassade i Caracas. Brasil overtok ansvaret for ambassaden etter at de diplomatiske forbindelsene mellom Venezuela og Argentina ble brutt.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også