I slutten av forrige måned kunngjorde kinesiske myndigheter sine målrettede tiltak for å sikre økonomien og økonomisk vekst, som har vært svak siden de drakoniske corona-tiltakene som kineserne ble utsatt for. I motsetning til myndighetene i vestlige land er ikke planen å oppfylle klimamål, gjøre et grønt industriløft i ekspressfart, eller satse enorme midler på grønt skifte, pappsugerør og mindre forbruk. I stedet vil kinesiske myndigheter gjøre det stikk motsatte i sin langsiktige plan: Stimulere til økt forbruk og satse massivt på drivstoffbiler.
Dette er veldig dårlige nyheter for alle miljøaktivister som tror lille Norge eller Europa kan redde verden fra overforbruk, CO2-utslipp og bensinbiler: Kinas National Development and Reform Commission står bak planen om å bevilge 300 milliarder yuan (ca 41,5 milliarder dollar) i ultralange spesielle statsobligasjoner for å utvide innbytte- og utstyrsoppgradering til modernisering av landet. Dette omfatter også subsidier av drivstoff-kjøretøy med 15.000 yuan per bil. Det vil altså bli en massiv subsidiering av bensin- og dieselbiler.
Økonomisk vekst er viktigere enn klimahysteri
Bank of Chinas sjefforsker Zong Liang sa i et telefonintervju til pressen «Det har aldri vært slike spesifikke tiltak» rettet mot å øke konsumet gjennom Kinas ultralange obligasjonsprogram som ble annonsert i mars 2024. Fordelen med å drive et diktatur, er at man kan tenke langsiktig og handle raskt: People’s Bank of China her kuttet renten for å stimulere til økt forbruk, absorbere industriproduksjon og skape økonomisk vekst for å oppfylle det ønskede målet på 5 prosent vekst.
Tiltakene subsidierer en rekke utstyrsoppgraderinger i alt fra jordbruket til heiser i boligblokker, men subsidier vil også gå til oppussing av hjem og forbrukerkjøp av kjøleskap, vaskemaskiner, TV-er, datamaskiner, klimaanlegg og andre husholdningsapparater. Planen tilsier at hver forbruker kan få subsidier på opptil 2000 yuan for ett kjøp i hver kategori.
Kapitalistisk kommunistparti, mot marxistiske demokratier
Tiltakene kommer nå fordi Kinas forbrukere har vært uvillige til å bruke penger på forbruk, delvis på grunn av usikkerhet om fremtidige inntekter og eiendomsnedgangen. Kina rapporterte en vekst i detaljsalget på 3,7 prosent i første halvår, som er en nedgang fra 8,2 prosent i samme periode for året før.
Dette bekymrer kinesiske politikere, for hvis folk ikke kjøper og forbruker ting så går industrien langsommere, økonomien går i stå og folk mister jobben. Det kan igjen skape sosial uro, og for kommunistpartiet er det langt farligere enn noen tenkt klimakrise i fremtiden. Kina er nemlig styrt av en dressmafia stående av beinharde realister, ikke utopiske drømmere som i vestlige land.
Dermed står vi i en situasjon hvor verdens største kommmunistiske diktatur bruker offentlige penger for å stimulere til forbruk gjennom kapitalistisk økonomi – mens vestlige demokratier på sin side bruker offentlige midler på å stimulere til lavere forbruk for å innføre grønn planøkonomi gjennom taksonomi-tvang og sirkulærøkonomiske eksperimenter. Få hodet rundt den.
Europeere lever i sannelig i interessante tider