Det franske selskapet Gourmey kunngjorde i slutten av juli at de har søkt EU om å få selge foie gras, dyrket i et laboratorium, i hele unionen. Selskapet har også søkt om å få godkjent produktet i Sveits, Storbritannia, Signapore og USA.

Dette er første gang noen søker EU om dette, ifølge EU-avisa Euractiv.

Fra før er det lov å selge labkjøtt i Signapore, USA og Israel. Nylig tillot også Storbritannia salg av labratoriedyrket kyllingkjøtt som kattemat.

«Kyllingfiletene» man får kjøpt i Signapore inneholder imidlertid bare 3 prosent kyllingceller, resten er planteproteiner.

Dersom søknaden godkjennes i EU, vil EØS-komiteen vurdere hvorvidt den er relevant for Norge, skriver Nationen.

Det Paris-baserte selskapet omtaler produktet sitt som et «nytt alternativ for foie gras entusiaster».

I EU er labdyrket-mat definert som «novel food», eller ny mat, en samlekategori som omfatter all mat som ikke var spesielt vanlig i europeisk kosthold før 1997.

Italia er blant de fremste kritikerne og vedtok i 2023 et lovforslag som forbyr labkjøtt. Dette for å beskytte eget landbruk og matproduksjon.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!