Høyre-leder Erna Solberg mener Støre-regjeringen har noe av skylden for den svake kronekursen og støtter tanken om et eget kroneutvalg.

Den norske kronen har svekket seg kraftig. Nå koster 1 dollar nesten 11 kroner, 1 euro nærmere 12 og pundet nær 14 kroner.

Høyre-leder Erna Solberg slår fast at det er et problem at kronekursen er så lav som den er nå.

– Ja, det er et problem fordi vi alle blir fattigere. Det gir en viss stimulans til eksportnæringen og til reiselivsnæringen. Men det er et problem fordi det skaper mye ustabilitet og usikkerhet, sier hun.

Solberg gir regjeringen noe av skylden for den svake kronen.

– Ja, men regjeringen har ikke hovedansvaret. Det handler om at den norske kronen er en liten valuta i et urolig hav. Men regjeringen har ført en politikk som heller ikke har vært en motkraft til det som skjer, svarer Solberg og fortsetter:

– Regjeringen har ikke skapt troverdige rammebetingelser for verdiskaping i Norge, men bidratt til uforutsigbarhet og voldsom økning i offentlige budsjetter. Alt dette er med på å bygge ned tiltroen til at Norge klarer omstillingen.

Påstanden om at den norske krona ikke hadde vært riktig så svak om Solberg og Høyre hadde styrt landet, mener finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er bare tøv.

– Spekulativt fra Erna Solberg, sier han, og legger til at både den svenske krona og dollaren på New Zealand er to valutaer med tilsvarende størrelse som den norske krona, og hvor det har vært veldig lik utvikling.

Men noen grense for hvor svak krona kan bli før politikerne griper inn, vil ingen svare på, ei heller Solberg,

– Det er ingen hurtigtiltak så lenge vi har den rammen vi har. Dette dreier seg om markeder som både er spekulative og urolige, men som også dreier seg om hvilken tro man har på at man faktisk klarer å styre. Så det er vanskelig å sette en grense for hvor vi må gripe inn og gjøre noe annet, avslutter Høyre-lederen.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.