Nobelprisvinner Muhammad Yunus avla torsdag ed som leder for en interimregjering som skal erstatte Sheikh Hasina som måtte flykte til India – og efterlot seg et land i kaos. 

560 drept

Minst 232 mennesker er drept (torsdag) i volden som har herjet Bangladesh efterat Hasinas regjering ble avsatt mandag. Totalt er 560 mennesker drept siden studentprotestene mot kvotering til offentlige stillinger startet i midten av juli. 

Sheikh Hasina som har styrt Bangladesh med jernhånd i 15 år, ble mandag tvunget til å trekke seg som statsminister og har rømt landet. Det har lenge hersket en oppfatning om at den hinduistiske minoriteten har støttet henne. 

Søker trygghet blant ikke-muslimer

Hun oppholder seg nu på «et trygt sted i Delhi» under «strenge sikkerhetstiltak». New Delhi har tillatt Hasina å bli i India inntil hun «har sine reiseplaner klar». Hun blir på sosiale medier som muslim, latterliggjort for å søke trygghet i et ikke-muslimsk land.

Bangladesh har forøvrig stengt ned flere populære sosiale medier som Instagram, TikTok, WhatsApp og YouTube. Avgjørelsen skal ha medført en massiv migrasjon til vpn, hvilket belaster nettet betydelig.

Interimregjering

84 år gamle Muhammad Yunus som var i Paris i forbindelse med sommerolympiaden, kom torsdag tilbake til hjemlandet.

– Idag er vi stolt. For annen gang har vi fått uavhengighet. Den må vi beskytte, sa han ved ankomsten.

Wikileaks hevder at mikrolånmogulen Yunus ikke bare blir ønsket velkommen av USA, men som Wikileaks-dokumenter viser, det var etablert et nært forhold mellom ham og Washington allerede før landet havnet i krise:

Yunus – som tidligere er blitt både glorifisert og bakvasket av NRK – ble torsdag tatt i ed under en seremoni i presidentpalasset Bangabhaban. Et 16-mannsråd skal bistå hans midlertidige ledelse av Bangladesh’ statsanliggender. 

Fra India har statsminister Narendra Modi sendt Yunus sine beste ønsker med håp om en «snarlig tilbakevending til normale tilstander» med sikkerhet for «hinduer og andre minoriteter»:

– Mine beste ønsker til professor Muhammad Yunus i forbindelse med hans nye ansvarsområder. Vi håper på en snarlig tilbakevending til normale tilstander, og at hinduer og alle andre minoritetssamfunn får sikkerhet og beskyttelse. 

Hinduer får gjennomgå

Ifølge Bangladesh Hindu Buddhist Christian Unity Council (BHBCUC) er hinduer mer sårbar enn noensinne foran en forventet maktovertagelse av en opposisjon bestående av blant annet et hårdnakket islamistisk parti. 

I gatene har radikale muslimer hatt fritt spillerom. Mellom to og tre hundre hovedsakelig hinduistiske hjem og forretninger samt 15-20 templer, er vandalisert siden mandag:

– Grusomhetene brøt ut bare timer før statsministeren rømte landet. Hus, forretninger og templer er blitt angrepet, plyndret og ødelagt, kvinner voldtatt. Dette er islamsk, kommunistisk og målrettet vold.

Turbulent

På tirsdag flyktet 209 innsatte fra høysikkerhetsfengselet Kashimpur. Fengselsvaktene åpnet ild og drepte seks. 

Politiet har lagt ned arbeidet av frykt for sin egen sikkerhet efter dødelige angrep på sikkerhetspersonell, og ber alle om å samarbeide slik at de kan komme tilbake på jobb.

Indere evakueres

Det er anslagsvis 19.000 indere i Bangladesh, hvorav rundt 9000 studenter. India er «dypt bekymret» for situasjonen for religiøse minoriteter og har evakuert tusenvis av indiske statsborgere.

Uavklarte flytteplaner

Sheikh Hasina har ytret ønske om asyl i Storbritannia, men fra London meldes det at det er usannsynlig at de vil imøtekomme anmodningen. 

Den 76 år gamle Hasina vurderer flere alternativer, blant andre Emiratene, USA, Hviterussland, Qatar, Saudi-Arabia og Finland.

Vestlige politikere uinteressert

Geert Wilders er en av få – om noen andre – vestlige politikere som kritiserer volden i Bangladesh: 

– Volden mot hinduer i Bangladesh er forferdelig. Hjemmene og templene deres blir brent av barbariske islamske bander. Det må stoppes!

Kilder: Flerfoldige, i hovedsak indiske

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Kjøp «Klanen» her!


Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.