Yahya Sinwar overtar plassen til Ismail Haniyeh som øverste leder for Hamas. Dermed sender Hamas et signal om at de velger en uforsonlig vei. Sinwar ledet operasjonen 7. oktober, men den skjedde i full forståelse med lederne i Qatar.

Ismail Haniyeh falt på kne og takket Allah da de fikk nyheten om det «vellykkede» angrepet. De visste hva det betød.

Mediene omtaler Haniyeh som moderat. Dette er fiksjon. De spilte i høyden good cop – bad cop. En kjent taktikk. Ingenting i Haniyehs utspill tydet på at han avvek fra det som var bevegelsens erklærte mål: Utslettelse av Israel.

Som leder av Hamas-bevegelsens fryktede Majd-styrke, som jakter på palestinske overløpere og israelske spioner, fikk han tilnavnet slakteren i Khan Younis.

Israel-kjenner

I 1989 ble han tatt til fange av israelske soldater og en militærdomstol ga ham fire livstidsdommer. De neste 22 årene satt han i israelske fengsler, og han ble raskt en lederskikkelse for de andre palestinske fangene.

Bak murene lærte han seg også flytende hebraisk og studerte israelsk historie og ledere.

– Han lærte oss å kjenne inn og ut, har Micha Kobi sagt i et intervju med Financial Times.

Kobi jobbet tidligere for den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet og gjennomførte mange og lange avhør av Sinwar.

Fangeutveksling

Under et intervju med israelsk TV mens han sonet, oppfordret Sinwar israelerne til å slutte opp om et Hamas-forslag om langvarig våpenhvile.

– Vi innser at Israel sitter på 200 atomstridshoder og det mest avanserte luftvåpenet i regionen. Vi vet at vi ikke er i stand til å nedkjempe Israel, sa han i intervjuet.

I 2011 var han blant 1000 palestinske fanger som ble løslatt under en fangeutveksling. Det skjedde i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit, som i fem år ble holdt fanget av Hamas i Gaza.

Forsto ham ikke

Seks år etter løslatelsen overtok Sinwar som øverste leder for Hamas på Gazastripen. Ulastelig antrukket tok han imot utenlandske diplomater og forhandlet med Israel via mellommenn fra Egypt, Qatar og FN.

På flere måter framsto han både som pragmatisk og en modererende kraft, men 7. oktober innså Israel at de var lurt trill rundt.

– Vi forsto ham overhodet ikke, sa den tidligere israelske etterretningsoffiseren Michael Milstein til Financial Times.

Forsvant

Kritikere mener at det i etterpåklokskapens lys burde ha ringt en alarmklokke da Sinwar tidligere i 2023 plutselig forsvant fra offentligheten. Da var forberedelsene til angrepet 7. oktober for lengst i gang, tror israelsk etterretning. (NTB

At Sinwar og Hamas lurte israelerne er utvilsomt. De 25.000 som hadde arbeidstillatelse inne i Israel, ble brukt som spioner. Tilliten ble ikke gjengjeldt. Det gjør at israelerne ikke vil stol på dagens ledelse igjen, det være seg Abbas på Vestbredden eller Sinwar på Gaza-stripen.

Sinwar er nå verdens mest ettersøkte mann. Sjansen for at han unnslipper er uhyre liten og få vil være villig til å ta imot ham.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.