NRK har pratet med faren til en 12 år gammel gutt som nylig ble forsøkt ranet i Oslo. Han forteller at sønnen var sjokkert da faren møtte ham etter ransforsøket.

Det har vært en rekke tilfeller av ran og vold begått av barn og ungdommer i Oslo den siste tida.

Advarsel mot ran under Oslo-besøk: «Dropp merkeklær og gå samlet»

Denne helga ble fire tenåringer siktet etter knivstikking på en uterestaurant på Tjuvholmen. Den yngste av de mistenkte er bare 14 år gammel. Motivet kan ha vært hat mot homoseksuelle.

Politiet: Motivet bak knivstikkingen i Oslo natt til lørdag var hat mot homofile

Jane Bechmann, leder for felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt, er bekymret. Hun forteller at ungdomskriminaliteten i byen øker, og at antall ran utført av barn og unge har økt i år.

Byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg fra Høyre, er også bekymret over utviklingen. Ifølge ham er det trygt for de aller fleste i Oslo. «Men for noen er det ikke trygt, og det må vi gjøre noe med. Vi kan ikke ha det sånn at det er noen som føler seg utrygge når de er ute».

Han påpeker at «Det er flere, særlig barn under 14–15 år, som utøver vold, og volden blir grovere. Det viktigste vi gjør, det er å jobbe forebyggende».

Solberg forteller til NRK at byrådet har laget et eget opplegg for skoler i levekårsutsatte områder i Oslo. Her har de en egen satsing mot vold, trusler og mobbing i skolen.

Byrådet har også styrket tilbudet av ferie- og deltidsjobber til ungdom, slik at de skal slippe å rane folk for å få penger.

«Jeg tror det et veldig viktig tilbud. At barn og unge kan føle stolthet i å ha en jobb og tjene penger på lovlig og riktig måte».

Vipps-ran «er vanskelig å stoppe», Oslos byrådsleder vil ha flere fritidsaktiviteter

Eirik Lae Solberg mener derimot at kommunen, politiet og regjeringen må jobbe sammen for å stoppe den negative trenden i Norges hovedstad.

Han tror at mer synlig politi i gatene hjelper. Byrådslederen har flere ganger bedt regjeringen styrke politiet. «Det har blitt 124 færre politistillinger i Oslo det siste året. Det har gått i feil retning».

I tillegg trenger man flere institusjonsplasser til barn som begår kriminalitet.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe fra Senterpartiet forsikrer overfor NRK at regjeringen Støre tar utviklingen på stort alvor. Hun forteller at de vil sette inn flere tiltak for å stoppe at ungdomskriminaliteten øker, men Toppe kan foreløpig ikke si hva slags konkrete tiltak regjeringen planlegger.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.