Sverige pleide å være forsiktig med å støte diktaturene på mansjettene, men etter at Sverige ble med i Nato ser vi et annet Sverige. Nå går utenriksminister Tobias Billström inn for å sanksjonere kinesiske selskap som handler med Russland.

Har Sverige gått fra en ytterlighet til en annen? Kinas økonomi er mange ganger så stor som Russlands. Hvis Kina vender seg mot Sverige blir det Sverige som må betale prisen. Kinesiske selskaper i Sverige sysselsetter 25.000 arbeidere. Kina eier Volvo.

Kina finner seg ikke i å bli pellet på nesen jfr. Nobelprisen til Xiu Laobo som kostet norsk eksport flere år i fryseren.

Men kanskje det også er Nato som lider av vrangforestillinger om egen makt og feilbedømming av Kinas mulighet for gjengjeldelse?

”Kina kan inte möjliggöra det största kriget i Europas nutidshistoria utan att det negativt påverkar dess intresse och rykte” skrev stats- och regeringscheferna från alla 32 medlemsländerna i deklarationen från mötet.

Under toppmötets uttalanden låg ett hot om åtgärder mot Kina, ifall landet inte slutar att sälja produkter som Ryssland behöver till sin militärindustri. USA har redan en rad sanktioner och strafftullar mot Kina, medan de europeiska Natoländerna har gjort mindre.

80 prosent av varene som Russland får utenfra kommer via Kina. Det sier noe om at Kina har truffet et valg om å støtte Russland. Hvis Nato/EU tror de kan straffe Kina så  kan det være en overvurdering av egen makt.

EU beslutade i juni om ett nytt sanktionspaket mot företag som stödjer den ryska krigsinsatsen.  Av de 61 nya företagen på listan över företag som det är förbjudet att handla med inom unionen är 19 kinesiska.

– Sverige har stöttat dessa åtgärder mot kinesiska aktörer och vi behöver fortsätta att se över hur EU:s sanktionsregimer fungerar för att säkerställa att de har så stor effekt som möjligt, säger Tobias Billström.

Av 61 svartelistede selskap er 19 kinesiske og Sverige støtter tiltak som gjør at det skal svi. Men ingen kinesiske selskap gjør noe uten at Beijing er inneforstått. Det betyr at Sverige ypper til strid med Kina.

Det virker ikke som om Billsström ser for seg muligheten av sanksjonskrig med Kina. I stedet vil han tette alle hull.

Viktor Orban skal settes på plass for å drive solodiplomati for fred i Ukraina.

– Sverige ser mycket allvarligt på en utveckling där man kanske från ungersk sida försöker undergräva eller försöker förändra de här sanktionsregimerna som är upprättade. Det kommer vi inte att acceptera, utan det kommer vi att motverka.

– Vi har lyckats ta fram 14 sanktionspaket i EU så här långt och det är ett bra facit. Men mer behöver naturligtvis göras. Vi kommer att behöva anstränga oss för att komma vidare i förhandlingarna om nya sanktionspaket.

På amerikansk kalles det å up the ante, høyne innsatsen. Sverige søker en konflikt med Kina. Det samme gjør Norge i forhold til Russland.

Realpolitikken er kastet ut av vinduet og man søker konfrontasjon.

 

https://www.dn.se/ekonomi/billstrom-oppnar-for-nya-sanktioner-mot-kinesiska-foretag/

 

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.